Шест години постоянно уволняват служител, а съдът го връща

Всякакъв съд

Български държавен служител ще кандидатства за "Книгата с рекордите на "Гинес", след като е уволняван четири пъти, а три пъти е връщан на работа. Очаква да бъде възстановен и за четвърти, съобщава bTV. Петър Илиев получава заплата, без да е стъпвал на работното си място повече от шест години. Той е инженер по телекомуникационна техника. Бил е директор в Държавната агенция информационни технологии и съобщения към Министерството на транспорта и съобщенията.

„Четири пъти съм уволняван, три пъти съм възстановяван. Сега пак ще заведа дело и съответно пак ще ме възстановят. Малко преди да се пенсионирам като държавен служител, без да съм работил, ще подам документи в "Гинес", разказва Илиев.

По думите му държавата е загубила над 30 хил. лв. от неговия казус. В края на 2009 г. между Петър Илиев възниква конфликт между него и изпълнителния директор на агенцията Красимир Симонски. В последствие бил уволнен за конфликт на интереси. Инженерът атакува уволнението в съда. След като на две инстанции печели делото, бил възстановен на работа и същия ден – съкратен, с мотива, че е сменено името на неговата дирекция. Илиев обжалва и съкращението си в съда – пак е върнат на работа и пак съкратен.

През всички тези години държавата плаща обезщетение и разходи за съдебни разноски след всяко връщане на работа на Илиев. И така шест години и четири уволнения.

Директорът на агенцията Красимир Симонски отговори писмено и заяви, че категорично няма нищо лично към Илиев, а казусът определи като „юридически". Ресорният зам.-министър Валери Борисов внесе още яснота по темата. Според него причините за уволнението са констатирани нарушения на Петър Илиев.

Само за казуса на чиновника Петър Илиев по доклади, разследвания и експертизи са работили поне 50 чиновници и 10 институции, сред които министерство, съд, прокуратура, инспекторати, ДАНС и множество адвокати. Общите разходи по казуса трудно могат да се изчислят, но са поне няколко десетки хиляди лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст