Евентуална победа на Тръмп е сред най-големите рискове за света

доналд тръмп

Евентуалната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ се смята за един от десетте най-големи рискови фактори в света, според Economist Intelligence Unit (EIU), аналитичното звено на списание "Икономист".

EIU предупреждава, че това може да доведе до срив на световната икономика, да увеличи политическите рискове и застраши сигурността на САЩ, предаде Би Би Си. Тези опасения определено са базирани на опитите на кандидат-президента да атакува дългогодишни работещи политики като държавната подкрепа за търговския сектор, публичното финансиране на независимите училища и намаляването на дефицита във финансовия сектор въведени от Бил Клинтън. 

Имиграционната реформа, данъчните компромиси, правната реформа и подкрепата за двупартийните бюджети, инициирани от Роналд Рейгън също попадат под прицела на републиканеца.

От друга страна Доналд Тръмп провежда една доста противоречива предизборна кампания, която специалистите от бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блуумбърг определи като разединяваща, базирана на
хорските предразсъдъци и страхове и апелираща към най-лошите човешки импулси. От кампанията му стана ясно, че той има намерението да наложи забрана за влизането на мюсюлмани в САЩ, което всъщност представлява директна атака срещу основни ценности на американската нация като религиозна толерантност и разделението на църквата от държавата.

Тръмп не крие амбициите си свързани с депортирането на милиони мексиканци. Той заговори и за евентуална търговската война с Китай и Япония, което в компрометира моралното лидерство на САЩ по целия свят, окуражава врагове им, заплашва сигурността на американските съюзниците и излага мъжете и жени в униформа на по-голям риск.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст