ГЕРБ спъва задължителния вот

Парламент Бойко Борисов Цветан Цветанов

Задължителното гласуване почти сигурно няма да бъде прието на второ четене от парламента. За него най-много настояват от Патриотичния фронт, които са и вносители на тези промени в Изборния кодекс, и от АБВ. Но истината е, че всичко зависи от ГЕРБ. В тази партия от 2013-а говорят, че ще въведат такова изискване, само че като се стигне до решителния момент, винаги намират начин да се отметнат. 

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че е "изконно против" задължителното гласуване, тъй като "насила хубост не става". Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов също не закъсня да намекне, че с поправката трябва да се изчака. По този повод съпредседателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви пред "БАНКЕРЪ", че темата е като една дебела тухлена стена, с която всеки път се сблъскват. Той изтъкна, че депутатите от ГЕРБ подкрепят задължителния вот, но Борисов и Цветанов са казали тежката си дума. Иначе патриотите са склонни на всякакви отстъпки само за да доведат започнатото до край. Готови са да отпадне наказанието при негласуване, а да се мине към стимулиране – например да се прави отстъпка при плащането на определени данъци. Тази идея се хареса и на една част от Реформаторския блок, на "Български демократичен център" и на "Атака". 

В ГЕРБ обаче продължават да умуват. Хората на Борисов дадоха заден и за лансираното от председателя на парламента Цецка Цачева предложение за задължителен вот с временен характер. Някои от тях напомнят за подписите на над 670 хил. души, които подкрепиха идеята на екипа на "Шоуто на Слави" за свикване на референдум по този и още пет други въпроса и смятат, че е необходимо да се изчакат  резултатите от допитването. Други пък не крият, че ако задължителното гласуване бъде прието, ще сезират Конституционния съд с мотива, че то е право, а не задължение. 

На кантар е и идеята за въвеждане на активна регистрация. Но тя може да се замени и от варианта, при който негласувалите на два (или три) последователни вота да бъдат отписвани от избирателните списъци, както предлага депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

Конкретно Петър Славов от Реформаторския блок предлага отпадане на номерацията на партиите в бюлетините. Наглед безобидното предложение, чиято официална цел е да няма повторения на феномена 15/15 (съвпадението на партийния номер с номера на кандидата в листата), ще послужи и като вид образователен ценз. Негови привърженици има сред всички парламентарни групи, но притесненията са, че така ще се  увеличи времето за гласуване.

Реформаторите и депутатите от "Българския демократичен център" са твърдо за въвеждането на електронно дистанционно гласуване. По всичко личи обаче, че ще се приеме предложението на ГЕРБ, което е с пожелателен характер и предвижда това да стане евентуално от 2018 година. Друго тяхно искане, което се одобрява и от патриотите, е предизборната кампания да бъде намалена от 30 на 21 дни. 

Очертава се безпроблемно да мине одобрението за създаването на 32-и избирателен район "Чужбина". Срещу него е само ДПС. Така българските граждани зад граница ще могат да гласуват не само за партия, но и чрез преференцията за личност.

Логично, след последните евро- и парламентарни избори ще бъде обновен и съставът на ЦИК.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст