“Женското гестапо” на ИДИЛ

клм

В началото на март лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади обяви за сформирането на женски батальон в североизточната част на Сирия. По-рано терористите виждаха в представителките на нежния пол преди всичко съпруги или сексробини, но сега, изглежда, са принудени да ги използват и в бойни формации.

"Вървях си по улицата, когато от една кола изскочиха въоръжени жени и ме сграбчиха. Първоначално ме обиждаха, а след това ме отведоха в един от центровете си и ме заключиха. Никой не ми каза каква е причината. После дойде жена с автомат и започна да ме разпитва за молитвите, постенето и хиджаба. След два часа ме пуснаха“, спомня си момиче на име Зейнаб за срещата си с отряда "Ал Ханса", или както го наричат западните медии – "женското гестапо на ИДИЛ". На Зейнаб й обяснили, че всичко било заради неправилно облечения хиджаб и че всяка, която изповядва неправилно исляма, ще бъде наказана.

Бойците на "Ислямска държава" създадоха женска "нравствена полиция" на контролираните от тях територии през 2014-а. Отначало специалната бригада "Ал Ханса", носеща името на древноарабска поетеса, била сформирана, за да проверява жените на контролно-пропускателните пунктове. Но ислямистките с автомати в ръце излязоха и по улиците на градовете, за да следят дали представителките на нежния пол нарушават нормите на шериата. Например дали се появяват на публични места, без да са придружени от съпрузите си или от друг роднина, или пък в недостатъчно скромни дрехи. Иначе жените полицайки действат със същата жестокост, както и останалите терористи. По думите на Зейнаб жителките на градовете, в които патрулира "Ал Ханса", живеят в непрекъснат страх.

През 2015-а ислямистка убива в Рака майка, защото кърмела на улицата новороденото си бебе. "Тя седяла под едно дърво и се опитвала да скрие детето под паранджата си, но те я забелязали – разказва девойка на име Айша. – Една от джихадистките отнела детето от жената, а после я пребила до смърт."

Седемдесет и седем годишният сириец Салих описва друг епизод: "Веднъж на пазара видях жена, която избираше зеленчуци и неволно повдигна никаба си, откривайки своето лице. Ислямистка от "нравствената полиция" тутакси се нахвърли върху нея и я преби жестоко. Пострадалата бе изпратена в болница със силни кръвоизливи, където по-късно починала. На улицата се случват толкова ужасни неща! Всеки път, когато си спомня този случай, не мога да сдържа сълзите си." 

В "Ал Ханса" постъпват най-вече съпруги на бойците. Мнозина грабват оръжието, защото споделят идеологията на терористите и се стремят да "защитят" ислямските ценности, наказвайки "предателите". Но има и такива, които отиват, за да печелят – заплатата от 200 долара месечно е съвсем прилична според сирийските мерки. "Създадохме бригадата, за да повишим религиозното съзнание на жените, както и да санкционираме онези, които не искат да се подчиняват на законите на шериата. Затова "Ал Ханса" има всички пълномощия", пояснява един от екстремистите в Рака.

След екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули жените от бригадата и много други привърженици на "Ислямска държава" започнаха да настояват за по-активно участие в разправите с "неверниците". Те публикуваха постове в Twitter за готовността си да режат вражески глави и да участват в боевете наравно с мъжете.

"В движението на джихадистите се разгърна своеобразна еманципация – коментира Томас Хегхамер, специалист по исляма от университета в Осло. – Част от ислямистките се стремят да се покажат като силни жени, разрушавайки по този начин западния стереотип за "угнетените мюсюлманки". Мнението му споделя и професорът по идеология Макс Ейбрахам от Източния университет в Бостън. "Много жени в консервативното мюсюлманско общество смятат, че талантите им така и си остават неразкрити. Според тях участието в терористичната дейност ще им помогне да реализират изцяло потенциала си", изтъква той.

Отначало терористите не подкрепяха идеята за включването на жени в боевете. Сега обаче в ИДИЛ се сформират женски бойни отряди. Някои от участничките в тях са използвани като смъртници, но повечето се сражават като войници. "Тези батальони се създават за назидание на мъжете, за да не дезертират, а също и за агитационни цели – да покажат, че "Ислямска държава" не организация, мразеща и подценяваща жените – пояснява руският експерт Сергей Серьогичев от Института за Близкия изток. – Екстремистите разполагат с много добри пиар специалисти. Те ще се опитат да убедят света, че дори представителките на нежния пол се сражават за исляма, изкарвайки ги истински мъченици, жертващи живота си за мюсюлманските ценности. А това на свой ред ще привлече още момичета в Ирак и Сирия."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст