Ще има ли”паричен хеликоптер” за еврозоната?

Марио Драги

"Паричен хеликоптер" – това е идея на Милтън Фридман, прокарваща си път за активизиране на инфлацията в еврозоната. Ами ако Европейската централна банка (ЕЦБ) започне да разпределя направо сред домакинствата, за да съживи инфлацията? Ерес за мнозина, тази идея е "много интересна", призна неотдавна президентът на ЕЦБ Марио Драги, съживявайки един стар дебат.

През 1969 година американският икономист Милтън Фридман изобретил радикален метод за борба с дефлацията: хеликоптер, хвърлящ от въздуха купчини пари над градовете, за да се увеличат разходите на потребителите и да бъдат накарани да харчат повече, вдигайки по този начин цените. Така се родило понятието "паричен хеликоптер".

 "Това е много интересно схващане (…), но ние все още не сме го проучили истински", заяви най-неочаквано Марио Драги миналата седмица на пресконференция.

Определян като ерес и предизвикал противоречиви отзиви, паричният хеликоптер досега никога не е бил използван в големи мащаби в съвременната история.

Думите на Драги бяха достатъчни, за да разпалят спекулациите около използването на подобен механизъм в момент, където навсякъде нарастват съмненията за ефективността на паричната политика, целяща да доведе до повишаване на цените.

 "Паричният хеликоптер в момента е обект на задълбочени размисли в научните среди и централните банки", коментира Марсел Фрацшер, президент на германския икономически институт (DIW). "Това обаче наистина би било последният възможен инструмен, ако нищо друго не функционира", допълни Фрацшер.

На практика паричният халикоптер може да придобие безброй форми: раздаване на купони на гражданите, за да харчат в магазините, инвестициионни програми, или още намаляване на данъците и всичко това финансирано от централната банка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст