Топ 10 на заплахите за света

клм

Възможната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ влиза в десетката на най-значителните глобални заплахи според анализаторската компания Economist Intelligence Unit (EIU).

Създателите на нейния годишен рейтинг смятат, че идването на милиардера на власт може да разклати световната икономика и да повиши рисковете в политиката и във вътрешната сигурност на САЩ. Експертите обаче не вярват, че той ще успее да победи Хилари Клинтън, която приемат за най-вероятен кандидат за президент от Демократическата партия.

При съставянето на класацията Economist Intelligence Unit оценява степента на рисковете по 25-точкова скала. Така възможното президентство на Тръмп е получило 12 точки. С толкова е оценена и нарастващата заплаха от страна на джихадистите.

Списъкът на глобалните заплахи се оглавява от спада в икономиката на Китай (20 точки), следва военната намеса на Русия в Украйна и Сирия (16 точки).

Според анализаторите излизането на Великобритания от Европейския съюз и въоръженият конфликт в Южнокитайско море представляват по-малка заплаха за световния ред от влизането на Тръмп в Белия дом. 

 

Подреждането на Economist Intelligence Unit

1.Забавянето на икономиката на Китай.

2.Намесата на Русия в Украйна и в Сирия, водеща към нова студена война.

3.Кризата на корпоративните дългове на развиващите се пазари, предизвикана от валутната нестабилност.

4.Разпадът на Европейския съюз под влиянието на външни и вътрешни фактори.

5.Излизането на Гърция от еврозоната и последващото разпадане на еврозоната.

6.Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.

7.Нарастващата заплаха от ислямския екстремизъм, дестабилизираща световната икономика.

8.Гласуването във Великобритания за излизане от Евросъюза.

9.Експазионизмът на Китай, провокиращ въоръжени сблъсъци в Южнокитайско море.

10.Прекратяването на инвестициите в петролния отрасъл, водещо до колапс на цените на петрола.

 

"Тръмп още не се е впускал в подробности за своята бъдеща политика, но направените досега от него политически изявления непрекъснато се преразглеждат“, изтъкват хората на EIU. Според тях милиардерът има изключително агресивна позиция по въпросите на световната търговия, особено по отношение на NAFTA (зона за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико) и нееднократно е заклеймявал Китай като „манипулатор на валутите“. Експертите прогнозират, че резките изказвания на Тръмп по адрес на Мексико и Китай лесно могат да доведат до търговска война. Те предупреждават също, че милитаристичните настроения на кандидата към Близкия изток и предлаганата от него забрана за влизане на мюсюлмани в Съединените щати могат да се използват от джихадистките групировки за попълване на редиците им, което само ще увеличи напрежението в региона и извън пределите му.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст