Дататрая, ама докога?

Путко Мафани

Питам един приятел как се казва този добре играещ алжирец във футболния „Монтана“. А той се смее: „Набил Еженави“. Викам, хубаво, отменил ме е. Ама все пак, как се казва?

После се замислих. Този човек, ако има брат Набил Ешефави, да го вземем и него. Или пък Набил Еволен – идеално, няма само Волен да бие, я.

Стига глупости! Зачетох се в статия за “Булгартабак”. Съветът на директорите да бъде увеличен от трима на петима, като в него  влезе дубаецът Рахул Дататрая.

Но междувременно стана ясно, "Булгартабак холдинг" АД преустановява от 1 април производството и продажбите на продукцията си за Близкия изток. Това ще докара загуба на близо 400 работни места, загуба на данъчни приходи за държавата и редуциране на 80% от програмата ни за изкупуване на български тютюни през следващия период, което ще засегне десетки хиляди български семейства. 

"Аз да ти трая, а ти да взимаш такива емоционални решения", заканил се Дататрая на Пеевски, който на книга държи 5% дял от холдинга, а реално може би само толкова не държи.

Новината стигнала и до Путко Мафани, който се обадил от ЮАР на Стоичков да пита какво става. Модерният ляв му казал: "Тука за тия работи е опасно да се говори, Путко."

Друго си беше при соца. Такива буквални цитирания на нееднозначно звучащи имена не се допускаха. Говоренето на глупости беше морално укоримо по партийна линия.

Дългогодишният вожд на Американската комунистическа партия – сега тя се е свила до клубче по извратени интереси – се казваше Гъс Хол. Тато го покани у нас – да обменят мисли за световната революция. Колежка от радиото умряла от смях, като си помислила как трябвало да съобщи, че "срещата между другаря Тодор Живков и другаря Гъс Хол е преминала в дух на доверие и взаимно разбирателство". Та зорлем го прекръстили тоя американски комунистически Гъс на Гюс.

Но да се върнем към футбола. В този световен спорт е важно името да е бойко, да внушава респект, дори и да стъписва. Затова не се учудваме на успехите с коженото кълбо на Окака Чука и Ебе Санд. Първият беше голаджия на „Рома“, а вторият – на "Шалке 04".

Вестникарските забавления не спират. Преди години медиите избълваха: „Кура пристигна у нас, яде грозде“. Става въпрос за Хосе Кура, прочутия тенор и диригент, аржентинец. Всъщност на испански "кура" значи свещеник.

Добро вестникарско попадение беше и това: „"Хуй вдигна 348 кг!" Не, не е това, което си мислите. Става дума за китайския щангист Ляо Хуй, спечелил и златния медал в категория до 69 кг на Олимпиадата в Пекин. Браво на Хуй!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст