Знаковите адвокати Потеров и Дичев искат да са апелативни съдии

Правосъдие Темида

Бургаските адвокати Благой Потеров и Йордан Дичев са кандидати за апелативни съдии, научи Флагман.бг. Двамата са подали документи за четирите свободни позиции в наказателните колегии на съдилищата  – в Бургас (1 свободно място), Варна (1 свободно място) и Пловдив (2 свободни места).

За двамата, особено за Потеров, е известно, че поемат защитите на подсъдими за тежки криминални престъпления.

На Благой Потеров се носи славата като защитник в най-тежките наказателни дела, извеждащ процеса до възможно най-добрия край за клиента си. Потеров нашумя особено много, след като бе нает от обвинения като поръчител на убийството на Георги Николов-Мечката руски бизнесмен Анатолий Домнушкин през 1996 г. Потеров бе възлова фигура в процеса срещу  Атанаска Георгиева, която уби малката Алекс от Поморие м.г.. Той представлява и Димитър Димитров, арестуван за гангстерското убийство на наркодилъра Иван Попов-Костов в Поморие. Малцина знаят, че Благой Потеров е бил съдия през 90-те години.

Другият виден кандидат Йордан Дичев се е специализирал в наказателните дела за причиняване на смърт на пътя, където често представлява обвиняемите. Той е любимият адвокат на бившето ръководство на Университет „Асен Златаров”, представлявайки ексректора инж.Николай Ралев, който години наред мачкаше в съдебните зали журналисти, дръзнали да оповестят безобразията във вуз под негово ръководство. Тези дни Дичев отново нашумя като пое защитата на бившия шеф на СИК в Бургас Димитър Вергиев по делото му срещу журналиста Божидар Божков.

Като адвокат Дичев е известен с безцеремонното си поведение в съдебната зала.

Освен кандидат за апелативен съдия адвокат Дичев участва и в конкурса за апелативен прокурор, обявен от Висшия съдебен съвет. Дичев е с най-високата сборна оценка преди предпоследния етап „решаване на казус“. За едно място в Апелативна прокуратура-Бургас се борят 26 човека.

В конкурса за апелативен съдия конкуренцията е още по-сериозна. Сред подалите документи са още няколко известни адвокати от Бургас. Сред тях са адвокатите Манол Чакъров, Цветелина Куманова, служителят на БОП Бургас Надя Митева, Светослав Патронов и старши разследващ полицай Ренета Пеева. За мястото в най-висшата инстанция на Темида в региона се състезава и главният секретар на Община Бургас Божидар Кънчев, който е юрист по образование(ВИЖ ЦЕЛИЯ СПИСЪК ТУК). Кандидатите ще се явят на писмен изпит на 2 април в Националния институт на правосъдието в София.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст