Звезден дебют на новите ни емисии

ЕЦБ

Петър Драмов

УниКредит Булбанк АД

 

Миналата седмица Марио Драги, председателят на ЕЦБ, взриви пазарите с безпрецедентните финансови облекчения за банковата система на еврозоната. И най-вече с неразумното си изказване, че това всъщност е последното понижаване на основната лихва. Тези дни дойде ред и на Джанет Йелън да се изяви.

Твърдото й желание да вдигне основната лихва не се е изпарило, но е малко поомекнало. Преди три месеца тя все още искаше да я повиши още тази година, и то с цял един процент – на четири пъти с по 25 базисни точки. Сега се разбра, че тя вече се е смирила и предлага 0.5% повишение – на два пъти по 0.25 процента. Тази промяна на позицията е добра, защото на фона на стагнираща Япония, на пъплещ Китай и на битките в Близкия изток няма как само икономиката на Щатите да е преуспяваща.

Мудният растеж и липсата на добра перспектива доведоха до поредно понижаване на цената на цветните метали. Но пък поскъпнаха благородните. Алчността отстъпи място на страха и дилърите и инвеститорите се втурнаха да спасяват парите си, купувайки по-сигурните активи, каквито са и държавните ценни книжа. Само в рамките на един ден 10-годишните книжа на Германия, Франция, Италия и Испания поскъпнаха с по 40 евроцента.

И българското Министерство на финансите се възползва от ситуацията и предложи много успешно на международните финансови пазари две нови емисии от държавни съкровищни облигации със срочност 7 и 12 години. Обемите им са съответно 1144 млн. евро и 850 млн. евро. "Дебютантите", пуснати в обращение в първия работен ден на седмицата, много бързо бяха припознати от финансовата публика и в следващите дни поскъпнаха най-много. Емисионната цена на 12-годишната облигация беше 98.24 евро, но поскъпна много бързо с 1.36 евро и достигна 99.6 евро за 100 номинал. И емитирани при 3.18% годишна доходност в края на седмицата книжата вече се търгуваха при 3.04 процента. Въпреки това със своите 33 базисни точки в повече тя си остава по-атрактивна спрямо емисията ни с падеж след 11 години, която вече се договаря при 2.71% годишна доходност.

С 66 евроцента спрямо емисионната си цена поскъпна и другият новобранец на пазара – емисията с падеж през 2023 година. Тя достигна 98.85 евро за 100 номинал. Доходността й се понижи с 10 базисни точки – до 2.06% на годишна база. Как да не се изкушиш да си купиш и от тази емисия, след като доходността й е с цели 40 базисни точки по-висока в сравнение с облигацията ни с падеж една година по-рано, котирана при 1.66 процента.

Все още най-дългосрочната ни емисия – тази с падеж 2035 г., добави впечатляващите 66 евроцента и достигна 92.55 евро за 100 номинал, като доходността й се понижи с 5 базисни точки до 3.68% на годишна база.

Със забележителните 25 евроцента – до 104.32 евро за 100 номинал, поскъпнаха и облигациите ни с падеж 2024 г., което е едномесечен връх. Доходността им пък се спусна до 2.38% на годишна база, което е едно месечно дъно.

Пускането в обращение на двете нови емисии от книжа беше основната причина да бъдат спрени продажбите на ДЦК на първичния вътрешен пазар. Ето защо и вторичната търговия с книжа почти е замряла. Въпреки това едногодишните се котираха на нива от едва 0.01% годишна доходност, тригодишните при 0.4%, а петгодишните – при 1% доходност на годишна база. Книжата със срочност 7 и 10 години до падеж пък се появяват на нива от съответно 1.9 и 2.6% годишна доходност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст