Министър Екатерина Захариева: Работим по изменения в НПК за по-бърз наказателен процес

Екатерина Захариева

Работим по изменения в Наказателно-процесуалния кодекс за бързината на наказателния процес. Това каза от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Екатерина Захариева, по време на разискванията по Годишния доклад за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу Република България през 2014 година и големия брой осъдителни присъди заради бавното съдопроизводство в страната ни.

Правосъдният министър увери, че до края на месец април, Министерски съвет ще предложи промени в НПК с цел да съкрати досъдебното производство. „Забелязва се трайна тенденция за намаляване на броя на делата, по които България е страна и това е в резултат на приетите през 2012 година изменения в Закона за съдебната власт. Те въвеждат процедура по предварително споразумение и за това делата са с много позитивна статистика”, посочи Екатерина Захариева.

Във връзка с факта, че голяма част от делата, по които страната ни е осъдена в Европейския съд по правата на човека, са свързани с лошите условия за живот в затворите, Захариева посочи: „По отношение на местата за лишаване от свобода имаме план и работим по него. Аз съм убедена, че с изменението на Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража, което ще предложим до няколко месеца, ще отговорим и на тази голяма глава от осъдителни присъди срещу България”. „Аз съм щастлива, че работата на редица правителства и парламенти, преди мен, са извадили България от първата десетка. Там са и други европейски държави”, обясни още тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст