Софиянци излизат на протест срещу поскъпването на билета

Градски транспорттрамвай

Граждани организират протест срещу евентуалното поскъпване на цената на билета от 1 лев на 1.60 лв. Той ще се състои пред сградата на Столичната община утре от 18.30 часа. Протестът се организира във Фейсбук страницата "Срещу увеличаването на цената на билетите за градски транспорт в София".

В същото време две декларации срещу повишаването на цената на билета и представянето публично на доклада на Центъра за градска мобилност, преди да бъдат информирани общинските съветници, бяха представени на днешното заседание на Столичния общински съвет.

Миналия петък Центърът за градска мобилност свика пресконференция, на която представи доклада си за развитие на градския транспорт и предложение за повишаване на цената на билета за еднократно пътуване. Тогава стана ясно, че зам.-кметът по транспорт Любомир Христов ще даде предложение за повишаване на глобата от 20 на 40 лева за нередовен пътник, а акта от 100 на 200 лева.

Транспортната комисия в Столичния общински съвет заседава в понеделник. Общинските съветници от Коалиция "Сердика", БСП, Реформаторския блок, Политическа група "5" категорично застанаха зад тезата, че първо докладът на Центъра за градска мобилност трябва да се обсъди в комисиите на Общинския съвет, да бъдат информирани съветниците, а не да научават за това от медиите.

"Категорично заявяваме, че не сме съгласни с шоковото увеличение на цените на билета за градски транспорт. То е недопустимо и напълно необосновано, в противоречие на обществения интерес и не решава натрупаните проблеми в системата на градския транспорт. Абсурдно е да се наказват постоянните редовни пътници от градския транспорт за сметка на постоянните гратисчии, като определени групи, които контрольорите традиционно санкционират", обяви на заседанието Анета Григорова от групата на Коалиция "Сердика".

"Инструментът "декларация" се използва от политически групи за политически декларации. За мен е изключително некоректно да се използва в тази ситуация, когато в дневния ред нямаме точка за транспорта", отговори председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков от ГЕРБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст