ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Еврокомисар Вера Йоурова: Вярвам, че министър Захариева ще доведе до успешен финал съдебната реформа в България

Министерство на правосъдието

„Останах с много добри впечатления от работата на министър Екатерина Захариева в областта на съдебната реформа. След разговора си с нея и с главния прокурор Сотир Цацаров усетих силната политическа воля за промяна в прокуратурата и съдебната система, която ще бъде доведена до успешен финал“. Това заяви днес след среща с правосъдния министър Екатерина Захариева еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенство на половете Вера Йоурова. 

На съвместен брифинг в Министерство на правосъдието те оповестиха темите, обсъдени от тях по време на работната им среща.

„Основен фокус на срещата беше създаването на Службата на европейския  прокурор, чието създаване България подкрепя. Изключително активно подкрепяме създаването на тази служба и считаме, че тя ще е много полезна да защитава финансовите интереси чрез наказателно правосъдие, ще подпомогне ефективното преследване на измами и други престъпления, които засягат всички европейски държави пряко или косвено“, заяви правосъдният министър. Тя посочи, че на последния Съвет на ЕС през март е обсъждано финансирането на службата и България продължава да е на позиция, че такъв незначителен въпрос не може да спре създаването на Службата. „Следва ние заедно всички да намерим решение на този проблем“, подчерта Захариева.

„Обсъдихме и мерките за действие, произтичащи от европейската Директива за борба с тероризма . Обясних, че още миналата година са предприети изменения в Наказателния кодекс във връзка с пътуването с цел тероризъм. Така на практика българският Наказателен кодекс е по-рестриктивен от приетите в Директивата мерки. В него се предвижда и пътуването с цел тероризъм в границите на ЕС също да бъде криминализирано“, каза Екатерина Захариева.  Тя допълни, че сред обсъжданите теми е била Истанбулската конвенция за защита на жените от насилие. Решението за нейната ратификация предстои да бъде взето от Министерски съвет до седмица. На въпрос за искането на български евродепутати за отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка, еврокомисар Йоурова коментира, че за нея механизмът преди всичко е инструмент за сътрудничество, който е много балансиран. „Дали този механизъм ще бъде прекратен за България, зависи от постиженията ви.  Очакваме осезаеми резултати. А това не са само нови закони,  но и ефективното им прилагане с решения, почиващи на ясни съдебни процедури.  Такива, които да доведат до осъдителни присъди за корупция срещу публични личности“, каза Йоурова.

„Положително съм настроена за прекратяването на механизма за България и виждам задачи, които са изпълнени. Искам механизмът да отпадне в разумен срок. Но дори и политическите решения трябва да се базират на реални факти. А реформата ще е факт и когато доверието на българите в съдебната система и прокуратурата се завърне“, категорична бе Йоурова.

В отговор на въпрос кога у нас ще пристигнат евроексперти, които ще анализират работата на прокуратурата, Йоурова отговори, че в момента се провежда тяхната селекция.

„Готови сме за експертите в прокуратурата. Изпратили сме им предварителна информация. Процесът за подбор на експерти е почти финализиран, но  това не зависи от нас. Колкото по-скоро дойдат, толкова по-добре за страната ни. Надявам се те да участват и в процедурата по второто изменение на Закона за съдебната власт“, допълни министър Екатерина Захариева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст