ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът на Украйна подава оставка

яценюк

Украинският министър-председател Арсений Яценюк обяви, че подава оставка, съобщиха световните агенции.

"Взех решението да се оттегля като министър-председател на Украйна. Във вторник, 12 април, ще подам оставката си пред парламента. Решението ми се основава на няколко причини – политическата криза в правителството е отприщена изкуствено, желанието да се смени една личност заслепява политиците и парализира тяхната воля да осъществят истински промени в страната", каза Яценюк по телевизията.

Той заяви, че след неговата оставка трябва "незабавно да бъде избрано ново правителство" и да се създаде ново конституционно мнозинство в парламента. По думите му неговата партия "Народен фронт" ще продължи да бъде част от управляващата коалиция въпреки оттеглянето му.

"Народният фронт" остава в коалицията, защото това сега е единственото средство да се защити страната", каза Яценюк.

Неговото правителство оцеля при вот на недоверие през февруари. Две партии обаче напуснаха управляващата коалиция в знак на протест, а това я лиши от мнозинство в парламента.

В Туитър Яценюк написа, че политическият блок на президента Петро Порошенко ще издигне кандидатурата на председателя на парламента Володимир Гройсман за министър-председател.

Арсений Яценюк беше премиер на Украйна от февруари 2014 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст