Ще се търси юридическа възможност болниците да не се регистрират по Търговския закон

ваньо шарков

Ще се търси юридическа възможност лечебните заведения да не се регистрират по Търговския закон, каза заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по време на дискусия днес "Здравната реформа – проблеми и перспективи пред развитието на доходите, заетостта и достъпа до здравни грижи". Дискусията е организирана от КНСБ и фондацията "Фридрих Еберт".

Шарков изрази готовност за съдействие по този въпрос, тъй като е подобно и предложението, изразено от председателя на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ Иван Кокалов.

Според Кокалов трябва да има отделен закон за регистрация на лечебните заведения, а не както досега – по Търговския закон, тъй като "лобито на търговците е много голямо". По думите му предстои да се обсъжда отново дали лечебните заведения трябва да формират печалба, работейки с публични средства, които би трябвало да са предназначени само за лечение.
Ако лечебните заведения не са търговски дружества, контролът ще бъде по-ефективен, каза Кокалов. По думите му трябва да има социален диалог на различни равнища, включващ и представители на частни болници, за да се изработят рамкови правила за формиране на заплащането в областта на здравеопазването. От синдикалната организация споделят мнение, че трябва да има таван на работните заплати в системата на здравеопазването.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст