В декларацията за годишните доходи ще се посочват и заеми от роднини над 10 хил. лв.

Левове

Гражданите задължително трябва да декларират получените заеми от роднини в данъчната си декларация за доходите, ако тези кредити надвишават определена сума. В декларацията за годишните доходи не трябва да се посочват получените от гражданите банкови заеми или взетите суми от фирми за отпускане на бързи кредити, напомнят от Националната агенция за приходи.

Декларират се само заемите, получени от близки, роднини, съпрузи, приятели и фирми, за които кредитирането не е основна дейност. Гражданите трябва да попълнят подоходна декларация, ако през 2015 г. са получили парични заеми, чийто общ размер надхвърля 10 000 лв. и към 31 декември 2015 г. част от тях са непогасени.

На обявяване пред НАП подлежат и непогасени остатъци по получени заеми в периода от 2010 г. до 2015 г., ако общият размер на остатъците към 31 декември 2015 г. е над 40 000 лв. Това изискване беше въведено тъй като често се случваше богати хора, чиито имоти и коли не отговарят на официалните им доходи да обясняват при ревизии, че са взели парите за луксозните покупки назаем. Затова вече се изисква кредитите да се посочват в годишните данъчни декларации за доходите.

Пред НАП гражданите трябва да обявят не само получените заеми, но и предоставените от тях. В декларацията за годишните доходи се посочват предоставените заеми през 2015 г., ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към края на годината част от тях са непогасени. Заемите, които са предоставени през миналата и предходните пет години също трябва да се декларират, ако общият размер на непогасените остатъците към 31 декември 2015 г. е над 40 000 лв.

Получените или предоставените парични заеми се декларират в Приложение 11, което е неразделна част от годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица.

Крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за доходите е 3 май, тъй като 30 април е събота, а 2 май е официален почивен ден заради Великден. В същия срок трябва да се плати и дължимият данък. Всички данъци се плащат по една единствена банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само кода за вид плащане – 11 00 00 "Данъци и други приходи за централния бюджет".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст