“Led Zeppelin” отиват на съд за плагиатство на “Stairway to Heaven”

долари

Основателите на легендарната рок група „Лед Цепелин” Робърт Плант и Джими Пейдж трябва да бъдат съдени заради скандала с авторските права на песента „Stairway to Heaven” ("Стълба към небето"). Това определи американски съд, цитиран от пише  news.bg.

Районен съдия от Лос Анджелис обяви, че има достатъчно прилики между песента и инструментала на бандата „Spirit”, което да позволи на жури да отсъди. Делото е насрочено за 10 май. „Stairway to Heaven”, издадена през 1971 г., е смятана от мнозина за една от най-великите рок композиции на всички времена. Делото за нарушаване на авторските права е било заведено от Майкъл Скидмор, попечител и довереник на покойния китарист на Spirit  Ранди Улф, които свирят по едни и същи концерти и турнета с „Led Zeppelin” през 1960-те, като твърди, че трябва да му бъдат предоставени правата върху парчето.

Плaнт и Пейдж твърдят, че са написали песента в отдалечена вила в Уелс. Обаче Скидмор намеква, че песента е създадена, след като „Led Zeppelin” са чули инструментала "Taurus" на Spirit, докато двете групи са били на турне заедно през 1968 и 1969 г.

Американският районен съдия Гари Клауснер заяви, че журито можело да открие „значителна” прилика между първите две минути на "Stairway to Heaven" и "Taurus". Доверителят Скидмор може да получи само 50% от всички присъдени обезщетения, позовавайки се на договор от 1967 г., подписан от Улф.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст