Позиции

Омбудсманът Мая Манолова:

"Потърпевши са огромен брой български граждани. По данни на най-големия арбитражен съд в България за миналата година, той е образувал 102 000 дела. За сравнение с Административен съд – София, делата гледани от магистратите в него са под 15 000 годишно. Хората в един момент получават обаждане от колекторска фирма със заплаха: "Плати или ще последват неприятни последствия за теб и за твоите близки." Гражданите звънят за справка в някакъв неизвестен за тях съд, който без да ги уведоми, вече ги е осъдил за определена сума, която в пъти надвишава дълга към мобилен оператор например. Освен това задължението е с изтекла давност, но тъй като колекторът го е изкупил, е с начисления", казва омбудсманът Манолова.

Намерението й е да предложи на депутатите да променят законодателството така, че занапред това да не може да се случва.

 

Контраудар

В същото време само този месец в Русе Районният съд потвърди вече санкции, наложени още от ДКЕВР (сега КЕВР) срещу "Енерго Про". При това санкции в доста стряскащ размер –  за 20 000 лева всяка. А според местните съдии това съвсем не е всичко. Защото имали да решават още към 15-ина подобни дела.

Санкциите са все за едно и също нарушение: че фирмата не си е занесла електромерите (които впрочем са нейна собственост, а съответно – и отговорност) на задължителната периодична проверка. И е начислявала сметките на хората въз основа на показанията на уреди, за чиято техническа годност всъщност няма никаква гаранция.

От делата става ясно, че проверките са правени по сигнали на граждани в началото на 2014 година. Тогава от ДКЕВР са разпоредили одит, който е приключил с масово налагане на санкции. Защо чак сега се стига до наказателните постановления, налагането на глобите и обжалването им е друга тема – в крайна сметка очевидно за чиновниците времето не е от съществено значение, включително и когато става дума за нарушение на правата на гражданите.

Така или иначе обаче, фактът си е факт: от  "Енерго Про" са отнесли цяла камара санкции заради нарушение на задължението си според лиценза да поддържа средствата за измерване според изискванията на закона.

Доколко са безспорни начислените от тези непроверени уреди сметки обаче е друг въпрос. Който всеки от гражданите ще трябва да поставя самостоятелно пред съда – ако му се занимава, разбира се.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст