ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Летяща яхта за 83 млн. долара

клм

Да учудиш милиардер не е никак лесно, но уникалният частен самолет Skyacht One („Небесна яхта“) на стойност 83 млн. долара  е фантастично разкошен и е в състояние да впечатли саудитски принц или магнат от Силициевата долина.

Концепцията на Skyacht е дело на дизайнера Еди Сото, един от бившите шефове на  Disney, който сега притежава собствено студио – SottoStudios/LA. Създаденият от него самолет е вдъхновен от идеите на Жул Верн. И по-точно от подводницата „Наутилус“ на капитан Немо. Интериорът изобилства от детайли като ръчно изработени часовници, бронзови елементи и мозайка върху дърво, килими от прочутия италиански художник и дизайнер Пиеро Форназети, мебели в британски колониален стил, изобилие от гравирана кожа и декоративните панели от махагон.  Всичко това под лъчите на „умно“ осветление, променящо оттенъците си в зависимост от часовете на денонощието. И накрая, луксозната капитанска каюта, в която капитан Немо би се чувствал прекрасно, ако, разбира се, бе решил да направи много милиони, използвайки своята „Наутилус“ за междуконтинентални подводни пътешествия.

„Много обичам книгата „Двадесет хиляди левги под водата“ и в дизайна на Skyacht има нещо от нея – казва Сото. – Това е съвсем нормално, като се има предвид, че капитан Немо се възприема като един от най-ярките новатори в морската култура.“

По-рано Сото е работил като вицепрезидент на отдела за разработка на развлекателни съоръжения на компанията Disney. Вероятно творческият му дар се дължи и на гените – неговият дядо е бил художник в холивудската студия MGM, а леля му – художник по костюмите в Paramount, Universal и в Disney. Така или иначе, Skyacht One е добър пример за кинематографичния подход на Сото към дизайна. А водещият стремеж в работата му е постигането на автентичност.

„Струваше ми се, че нещо не достига в частната авиация – отбелязва дизайнерът, обяснявайки защо в много скъпи частни самолети липсват дух и история.  – Помислете сами – богатите хора  карат автомобили Bentleys и носят часовници Сartier – марки, чиято дизайнерска история се изчислява в хилядолетия. Самолетите обаче са твърде ново изобретение, затова  в тях се залага повече на елегантността, а не на богатството на дизайна или на историята“, продължава Сото. По думите му: „Аз работя по-скоро като в киното. Мисля, както би мислил един режисьор. Отначало се опитвам да открия нещо, което може да предизвика емоционална реакция, и започвам да размотавам кълбото. Иначе казано, формата следва чувството“.

При създаването на своята „небесна яхта“ Еди Сото се вдъхновява от класическите дървени моторни катери и яхти от средата на ХХ век. Ето защо в долната част на фюзелажа на  Skyacht One и върху стабилизатора са изрисувани летви от махагон, напомнящи корпусите на тези съдове. Голямо влияние върху дизайна оказва яхтата Thunderbird, построена през 1940-а за американския милионер и плейбой Джордж Уитъл-младши. Тя на свой ред повтаряла стила на личния му самолет Douglas DC-2, който също се казвал Thunderbird.

„Фактът, че Уитъл е поръчал яхта в стила на самолета си и тя е станала толкова красива, ме наведе на мисълта, че тези два свята имат повече общо помежду си, отколкото изглежда на пръв поглед. Затова работих с голямо вдъхновение върху яхтата, която може да лети. Романтичната привлекателност на тези класически яхти с дървена обшивка, от която веднага се разбира как е мислил инженерът, е неподвластна на времето. Майсторството на създателите веднага се набива на очи.  Всяка линия е елегантен скулптурен елемент“, разказва дизайнерът.

В интериора на самолета и дори в позлатения обеден сервиз на Пиеро Форназети често се срещат астролабии, карти и други мотиви, свързани с навигацията. Тези елементи още веднъж подчертават стремежа на Сото да предизвика емоции чрез дизайна. Неговият Skyacht One е адресиран към хората, „които обичат да са шокирани, обичат да виждат как се случват невъзможни неща“. „Работата в  Disney ме е научила, че невъзможното не е преграда, а само междинна точка“,  подчертава Сото и очаква, че клиентите му ще променят индивидуално салона, добавяйки свои щрихи в него. Според него за 83 млн. долара се предлага само една "дизайнерска платформа, която ви кани да помечтаете“.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст