Древногръцки титан ще помага на Рим

титанът Атлас носи финансовия свят

Матео Ренци се зае да изпълни невъзможна мисия: да разреши проблем за 360 млрд. евро, като похарчи само 5 млрд. евро. Амбициозният, по момчешки енергичен премиер на Италия стартира акцията в късна доба на 11 април, когато – след шестчасови разговори с финансисти, с членове на регулаторни структури и с министри в Рим, бе договорено създаването на специален спасителен фонд за по-слаби кредитори. Той бе кръстен Atlante, на името на древногръцкия титан Атлас, който крепи небето на плещите си. Аналогията е доста точна, на фона на необслужвани заеми за 360 млрд. евро на италианските банки, плюс другите им проблемни вземания, които са за още 180 млрд. евро.

По оценка на анализаторите сделката е сключена "под дулото на пистолета" – точно както по времето на един от предишните финансови министри на САЩ – Хенри Полсън. Той разпореди на щатските банки какво да правят, за да компенсират най-тежките щети от кризата, избухнала в края на 2007-а. Според очевидци председателят на "Банка д'Италия" – Игнацио Виско, казал на присъстващите на срещата банкери, че нямат друг избор, освен да дадат пари, за да гарантират финансовата стабилност на системата. На някои експерти пък италианският фонд им напомня за испанската лоша банка Sareb, създадена от управлението в Мадрид през 2012-а. Замисълът му бе да помогне на по-малките местни спестовни каси (BFA-Bankia, Catalunya Banc, NGC Banco-Banco Gallego  и Banco de Valencia) да преодолеят финансовата криза – доста лош атестат за пред Европейската комисия.

Най-мощните банки в Италия – "Уникредит", "Интеза Санпаоло" и "Ю Би Ай банка", а също застрахователни компании, пенсионни фондове, фондации и мениджъри на активи ще внесат милиони евро в новата структура. Тя ще бъде подкрепена и от държавния кредитор "Каса депозити е престити". Това със сигурност ще разтревожи контролните органи на Европейския съюз, въпреки уверенията на Ренци, че държавното участие ще е символично.

Част от средствата на Atlante ще отидат за покупката на най-рисковите проблемни заеми на регионалните банки и непродадените акции, които ще емитират по нареждане на Европейската централна банка, за да увеличат капитала си. Това ще им помогне впоследствие да кандидатстват за държавни гаранции за дълговете с по-висок кредитен рейтинг. Което пък ще тушира недоверието на инвеститорите и евентуално ще стимулира продажбите на лоши кредити по схемата на секюритизация, договорена през януари между Рим и Брюксел. Фондът ще се управлява от частния мениджър Quaestio Capital Мanagement, за да се избегне противоречие с правилата на ЕС. Засега ЕК се задоволи с пестелив коментар по електронната поща – че има само "предварителна информация" за Atlante.

Първия практически тест фондът ще преживее още на 18 април, когато ще започне продажбата на книжа с общ номинал 1.75 млрд. евро, емитирани от "Банка пополаре ди Виченца". Целта е да се запълни дупката в банковия капитал, открита от европейските регулатори. Емисията е гарантирана изцяло от "Уникредит". Ниското търсене може да направи италианския банков лидер собственик на известна част от нея. А това от своя страна може да принуди "Уникредит", която има коефициент на капиталова адекватност на първичния капитал от 10.6%, на свой ред да попълва капитала си. С други думи – регионалният проблем може да прерасне в системен.

Безспорно най-голямото препятствие пред Atlante ще е третата по големина италианска банка "Монте дей Паски ди Сиена" със своите активи за около 170 млрд. евро и с лошите си заеми за около 50 млрд. евро. Очевидно е, че силите на гръцкия титан няма да стигнат за създаването на буфер от последна инстанция за проблемната институция, която много банкери оценяват като основен риск за италианската финансова стабилност и чиято пазарна оценка е едва 1.6 млрд. евро. 

Анализаторите посочват и трудностите за независимия мениджър на фонда Quaestio Capital Мanagement, когато трябва да определи на кои банки да помогне и кои да остави да се борят сами. Или кои точно лоши заеми да купи. Подобни дискусии неминуемо ще са обременени със значителен политически риск предвид силно фрагментираната и регионално ориентирана банкова система на Италия.

Най-големите песимисти пък подлагат на съмнение дали Atlante изобщо ще заработи, като се има предвид европейската бариера пред държавната помощ за изпаднали във финансови затруднения компании. В този смисъл премиерът Ренци направо ще трябва да стиска палци Брюксел да подмине без забележки участието на "Каса депозити е престити" във финансирането на фонда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст