Как да се излечим от ГЕРБ

mad doctor

Уважаеми (за) минали, сегашни и бъдещи пациенти,

Аз, д-р Чавдар Цолов искам да ви обърна внимание на едно приемано лековато, но сериозно хронично заболяване. Въпреки че думата "киселини" често се използва за описване на различни оплаквания от страна на храносмилателната система, от медицинска гледна точка това е симптом на гастроезофагеална рефлуксна болест. "Киселините" се усещат като грубо парещо чувство в гърдите или точно под шията. Лекарите твърдят, че вече много хора изпитват това неприятно чувство поне веднъж седмично. Пак повтарям, става дума за не съвсем безобидното заболяване гастроезофагеална рефлуксна болест или, както е известно, в нашите гастросреди и сред заболелите с абревиатурата си ГЕРБ.

Разбира се, освен че е диагностицирана далеч преди появата на партията на Борисов, най-важен е въпросът как се лекува ГЕРБ. Според познатия ни инструментариум това са три последователни стъпки. На първо място – промяна в стила на живот. В много случаи с промяна в диетата и приемане на антиацидни препарати, които да намалят честотата и тежестта на симптомите. Освен това имайте предвид, че е добре да преустановите гледането на телевизия, четенето на пригласящи на властта сайтове и вестници, които фактори засилват неприятните симптоми. Платените правителствени репортажи са нож с две остриета, защото под благовидния предлог да се похвали премиерът: "Ще ви построя и ще ви дам", което води до чувство на благост и сигурност – нещо като содата за хляб, се крие обратният ефект. След първоначалната реакция на успокояване на острите симптоми на ГЕРБ се наблюдава вторично вътрешно изригване на киселини от неприязън. Това изригване е много по-мощно, отколкото преди "содата", защото трябва да превъзмогне не само хроничната народна киселост, но и допълнителната изкуствена алкалност от приспивни премиерски обещания.

Ако симптомите продължат след промяна в стила на живот, може да се наложи прилагането на лекарства. Антиацидните препарати неутрализират стомашната киселина, друга група  препарати потискат секрецията на киселината.

На второ място в нашия практичен медицински инструментариум ГЕРБ може да се бори и с лекарства. Значи тук разполагаме с много разнообразен арсенал терапевтични средства. Прилагаме, но без особен успех новото "Реформатин БГ". Български медикамент с големи пазарни очаквания, но почти с никакъв ефект. Старите "ДеПеСин", "БеСеПан" почти не ги прилагаме в практиката си, защото са морално остарели, а и в известна доста опасни – едно лекуват, друго разболяват. Има и други средства като "АБеВен" и "Националин", но те са по-скоро хранителни добавки със спорен ефект, отколкото сериозни медикаменти. В период на изпитване скоро ще влезе "ДОСТан", който отсега е доста спорен, а твърди се и канцерогенен при по-голяма употреба.

Ако и конвенционалната терапия не помогне срещу ГЕРБ, неминуемо се стига до операция. Хирургията предлага много ефективно лечение на ГЕРБ. Просто е необходимо  категорично решение за премахването на дразнителя и резултатите ще бъдат налице.

И помнете, че пациентът е най-добрият приятел на лекаря в битката му с опасните болести.

 

Д-р Цолов,

гастрогерберолог

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст