ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Насрочиха изборите в Македония

трайко веляноски

Председателят на македонския парламент Трайко Веляноски насрочи предсрочни парламентарни избори на 5 юни, след като депутатите разпуснаха законодателния орган, съобщи Ройтерс.

Разпускането на парламента беше очаквано, след като всички страни се съгласиха да се проведат предсрочни избори заради възникналата политическа криза в страната, предизвикана от обвинения към кабинета на премиера Никола Груевски за незаконно подслушване и злоупотреба с положение.

През 2015 г. македонската опозиция разпространи направени от съюзници на тогавашния премиер Никола Груевски записи, които изобличават правителството в налагане на контрол над журналисти, съдии и манипулиране на изборите.

Първоначално изборите бяха запланувани за 24 април, но след като ЕС и САЩ изразиха безпокойството си по отношение на разпространявана информация за оказване на натиск и заплахи срещу гласоподаватели, вотът беше отложен.

В началото на седмицата в Македония възникна нова криза, след като президентът на Македония Георге Иванов заяви, че прекратява всички разследвания срещу всички политици, заподозрени за участие в разразилия се миналата година скандал. Последните няколко нощи в съседката бяха регистрирани сблъсъци, при които бе опожарен президентския офис, а полицията арестува десетки протестиращи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст