ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Увеличиха помощите за деца с увреждания

Протест на  родители на деца с увреждания

Левицата успя да направи пробив в законодателните приоритети на управляващите и да прокара предложението си за увеличаване на социалните помощи за семействата с деца с увреждания. Така обезщетението за тях ще стане 70% от минималната работна заплата. В петък (15 април) точката влезе в седмичната програма на Народното събрание извънредно и бе изненадващо одобрена от присъстващото мнозинство.

„Надявам се, че разбирате колко е необходимо да се подпомогнат семейства, които отглеждат деца с увреждания. С предлагания законопроект искаме това обезщетение да бъде равно на 70% от минималната работна заплата. Става въпрос за допълнителни 56 лв. към тези 238 лв., които получават в момента”, заяви бившият икономически министър Драгомир Стойнев при представянето и защитата на изменението на Закона за семейните помощи за деца. Така родителите, които са се посветили на болното си чедо, ще получават вече по около 300 лв. По думите на червения депутат начинът, по който се едно правителство се отнася към хората с увреждания, показва и в какво общество ние живеем. Стойнев коментира, че не може да си обясни защо Комисията по бюджет и финанси не се е произнесла по един толкова важен законопроект.

Предложението бе прието с гласовете на БСП и на част от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. От ГЕРБ гласуваха шарено, но повечето бяха срещу идеята. Малко обаче от техните депутати бяха в пленарната зала, което улесни минаването на текста с 68 гласа „за”, 1 „против” и 14 „въздържал се”. Това обаче не е окончателно, защото предстои тази промяна да се разгледа и на второ четене.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст