Интересът към тръбата с Гърция расте

газ

Девет необвързващи заявления за капацитет е получила компанията "Ай Си Джи Би" АД,  която отговаря за реализирането на газовия интерконектор Гърция – България. Те са за общо около 4.3 млрд. куб. м на година за пренос при прав поток от Гърция за България и приблизително 1 млрд. куб. м при реверсивен поток от България за Гърция. Крайният срок за тези заявления, одобрен от националните регулаторни органи на двете страни, изтече на 8 април. 

"Задоволителният резултат от фаза "Изразяване на интерес" е успешна стъпка за "Ай Си Джи Би" и по-нататъшното развитие на проекта. Интерконекторът е част от очакваната еволюция на българския, югоизточния и централноевропейския газов пазар към алтернативни източници и коридори за доставка на газ, осигурени чрез развитието на Южния газов коридор. Наличието на преносен капацитет в IGB също така ще осигури надеждна възможност за внос на втечнен природен газ от региона чрез съществуващите и планираните нови регазификационни капацитети в Гърция", отбелязват в официалното заявление изпълнителните директори на фирмата Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

Тепърва предстои пазарният тест да навлезе във втората обвързваща фаза – на конкретните оферти, с които ще се потвърди нивото на реалния ангажиран капацитет, и ще бъдат сключени договори. 

Смесеното инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" бе регистрирано в България през 2011-а с акционери Българския енергиен холдинг (50%) и IGI Poseidon (50%), където пък равноправни акционери са гръцката газова корпорация DEPA и италианската енергийна група Edison. Бъдещият интерконектор ще свърже гръцката и българската национални газопреносни системи и ще се простира между Комотини (Гърция) и Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата – 32 инча, а проектният капацитет до 3 млрд. куб. м за година в посока Гърция – България. В зависимост от пазарния интерес за ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи техническият капацитет може да се увеличи до 5 млрд. куб. м годишно, с допълнително изграждане на компресорна станция.

Прогнозният бюджет за изграждане на междусистемната връзка е около 220 млн. евро.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст