ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” намалява тарифата за разполагаемост

топлоелектрическа централа ЕЙ И ЕС Марица Изток I (ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“)

Считано от вчера влиза в сила намалената цена на разполагаемост, според постигнатото споразумение към договора за изкупуване на електрическа енергия от ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" през 2015 г. От него ще се възползуват крайните потребители, съобщиха от американската централа.

Намалението от 14% ще доведе до 50 млн. лв. годишни спестявания, или повече от 500 млн. лв. за Националната електрическа компания (НЕК) за оставащия период от договора за изкупуване на енергия, който изтича през 2026 г.

Намалението на цената и плащането на дължимото към "Мини Марица-изток" е станало възможно в резултат на пълното изплащане на просрочените задължения на НЕК към ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово". 

"Щастлив съм да съобщя, че нашият партньор НЕК, изплати всички свои просрочени задължения. Това е последната стъпка от процеса на преговорите по договора за изкупуване на енергия. Измененията по него носят преки ползи за българския народ и допринасят за усилията на правителството за преструктуриране на енергийния сектор", каза изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст