ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Върнаха старите правила за къмпингуване

Палатки на плажа

Народното събрание върна възможността да се къмпингува до бреговата линия, приемайки на второ четене и без дебат промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Така на практика се връща старото положение и отпада забраната за къмпингуване и паркиране в зона "А" – или на 100 метра от морето. Разпъването обаче на палатки, спирането на каравани и въобще поставянето на "преместваеми обекти" няма да е разрешено навсякъде, а само в обособените за това места. 

С решението си парламентът се отказа от промените, които бяха приети преди месец и предвиждаха 10 хил. лв. глоба за нарушителите. Те бяха внесени от Найден Зеленогорски от Реформаторския блок и предвиждаха тоталната забрана на дивото къмпингуване. Само че действията на Народното събрание предизвикаха сериозно обществено недоволство.

В мотивите на законопроекта сега бе записано, че редакциите се налагат, за да се отговори на обществените очаквания за създаване на правила и регулации по отношение на къмпингуването извън категоризираните обекти. Измененията ще влязат в сила, когато парламентът гласува и промените в Закона за туризма. Така топката е прехвърлена в полето на Министерството на туризма, което трябва да измисли по какъв начин да се провежда този вид туризъм. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст