Половин милион се вдигнаха на протест във Франция

франция протест

Около 500 000 души са участвали в снощните протести в цяла Франция срещу промените в трудовото законодателство, съобщиха синдикатите, цитирани от АФП.

Най-масови и ожесточени са били протестите и сблъсъците в Париж, където на улиците са излезли най малко 15 000 души, а също и в Марсилия, Нант, Лион и Тулуза. Само в Марсилия, вторият по големина френски град, са арестувани 57 души. Арестуваните в цялата страна са 124, заяви вътрешният министър Бернар Казньов. Силите за сигурност са използвали сълзотворен газ срещу маскирани младежи, които хвърляли бутилки и павета срещу силите на реда. При сблъсъците са ранени 24 полицаи, трима от които сериозно, всички те са пострадали при стълкновенията в столицата. Властите вдигнаха и вертолети във въздуха, за да овладеят положението

Протестната вълна срещу плановете на правителството за либерализиране на трудовия пазар започна преди два месеца. Тя включваше както масови протестни акции, така и спиране на работата, най-вече в транспорта. Властните обявиха, че целта на реформата е да се намали 10-процентната безработица, но синдикатите смятат, че тя застрашава правата на работещите и ще задълбочи несигурността на работните места за младите хора. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст