ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преговорите за ТТИП са в сериозен застой

протест ттип

Преговорите за споразумението за свободна търговия между Европа и САЩ (ТТИП) са в сериозен застой, като в някои сфери двете страни имат "несъвместими" различия. Това сочат изтекли поверителни документи от преговорите, оповестени от "Гардиън", съобщи БНР. 

Основният конфликт е относно искания на САЩ, които ще принудят ЕС да наруши обещанията си за защита на околната среда. "Разговорите за козметиката остават много трудни", се казва във вътрешна докладна на търговските преговарящи на ЕС. Заради забраната в ЕС за тестове върху животни проблемите пред достъпа на американска козметика до европейския пазар ще се запазят, се подчертава в докладната. 

Преговорите за индустрията също се "характеризират с продължаващо нежелание на САЩ да се ангажират с отстъпки в този сектор", се казва в други поверителни записки.

Поредният кръг разговори за споразумението за свободна търговия се състоя миналата седмица в Ню Йорк.

Очаква се днес "Грийнпийс" да публикува в интернет поверителни документи от проекта на споразумението. Според организацията тези страници потвърждават заплахите за здравето, околната среда и климата. Щефан Круг от "Грийнпийс" заяви: "Ще публикуваме документите, защото целите преговори за споразумението не са прозрачни и това е скандално. Все пак не договорят тайни на търговски компании, а става дума за защита на околната среда и потребителите, както и правата за работа на над половин милиард души в Европа".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст