Франция отхвърли търговското споразумение със САЩ

оланд

Франция отхвърля предложеното търговско споразумение със САЩ, известно като Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP). Това обяви президентът Франсоа Оланд. 

"Франция е против нерегулираната свободна търговия. Няма да приемем подкопаване на основните принципи на нашето селско стопанство, култура и взаимен достъп до публичните пазари", подчерта държавният глава на страната.

Декларираното от него несъгласие прави невъзможна ратификацията на споразумението от ЕС. 

Преговорите за мащабното търговско споразумение, което ще създаде зона за свободна търговия, покриваща територия с 850-милионно население, може да бъдат прекратени заради нежеланието на Вашингтон да направи отстъпки, заяви по-рано и френският министър на външната търговията Матиас Фекл.

Освен това, по върховете на Европейската комисия се появяват все по-силни съмнения, че преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/ ТТIP) със САЩ въобще може да бъдат приключени. Това пише авторитетният германски всекидневник "Зюддойче Цайтунг", като се позовава на високопоставен представител на властите в Брюксел.

Вчера холандският клон на "Грийнпийс" разпространи над 240 страници секретни документи от преговорите със САЩ, като обяви, че правителството на САЩ е оказвало натиск на Европейския съюз да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в готвеното споразумение.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст