ЕК официално поиска премахване на визите за Турция

Европейска комисия

На днешното си заседание Европейската комисия официално предложи отпадане на визовия режим за Турция и предлага на Европейския парламент и на Съвета на ЕС да го отмени, съобщи заместник председателят на Комисията Франс Тимерманс. Предложението на ЕК е визите да отпаднат от юни тази година.

В документа с предложението ЕС изразяват съгласието си да отпадне визовия режим за Турция това лято, но посочват, че страната не е изпълнила всички необходими 72 условия за необходими за въвеждането на безвизов режим, но очаква това да се случи в ускорен порядък. 

"През последните седмици Турция постигна забележителен напредък. Предстои още работа и тя трябва да се свърши бързо, но ако Турция задържи постигнатото и продължи със същото темпо, могат да изпълнят останалите изисквания", уточни Тимерманс.

Според ЕК много малко турски граждани ще могат да се възползват от безвизовия режим, защото в Шенгенското пространство без пропуск ще могат да пътуват само хора с модерни паспорти с биометрични данни, които не са въведени повсеместно в Турция.

Предложението за отпадане на визите трябва да бъде одобрено от европейския парламент, както и от всички страни-членки на ЕС.

На 18 март Брюксел и Анкара постигнаха споразумение южната ни съседка да приема обратно нелегални мигранти, опитващи се да влязат в ЕС през гръцките острови в Егейско море.

Последната част от това споразумение породи разгорещен дебати в Европейския парламент, тъй като част от депутатите смятат, че страната далеч не е готова за ускорена европейска интеграция.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст