Турция е готова да изпрати войски в Сирия

давутоглу

В случай на необходимост Турция може да изпрати сухопътен контингент войски в Сирия, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу в разпространено днес интервю за телевизия Ал Джазира.

Ако бъде необходимо, ние ще изпратим сухопътни войски. Ние сме готови да предприемем всички мерки за своя защита и вътре в Турция и извън нейните граници, казва Давутоглу. Макар че Турция предпочита да действа в рамките на международните договорености, ако се наложи, Анкара би могла да изпрати самостоятелно сухопътни сили в Сирия.

По темата борба с групировката "Ислямска държава" в ООН са приети много решения. И тези решения ни дават законно право да се борим с ИД или други терористични групировки. Ние ще предпочетем да действаме в рамките на международните договорености, тъй като ИД е проблем, касаещ целия свят, казва още турският премиер.

Давутоглу също потвърждава политиката на Анкара спрямо президента на Сирия Башар Асад. Нашата политика е ясна. Решението на кризата в Сирия трябва да бъде намерено по дипломатически начин. Но ние за нищо на света не признаваме законността на Асад, казва турският премиер.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст