КЗК наказа “Обзор бийч ресорт”

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция в размер на 50 хил. лв. на "Обзор бийч ресорт" ООД заради "въвеждане в заблуждение".

Антимонополното ведомство съобщава, че при проверка на документите се е установило, че дружеството “Обзор Бийч Ресорт” ООД в периода октомври 2014 – януари 2015-а е заблуждавало собствениците на апартаменти и туроператорите, работещи в комплекса. Чрез кореспонденция до тях фирмата се е легитимирала като управител на комплекса в цялост.  Тя обаче е пропуснала да уточни пред своите клиенти и партньори, че не притежава удостоверение за категоризация на обекта на свое име.

В производството на комисията е установено, че към същия момент е налице валидно удостоверение за категоризация за същия комплекс на името на конкурентното дружество "Обзор бийч резорт вакейшън" ЕООД.

Затова комисията приема, че кореспонденцията съдържа неверни сведения за съществени свойства на предлаганата туристическа услуга, а именно заблуда за наличието на всички необходими за законосъобразното й осъществяване документи.

При определяне на санкцията комисията е взела предвид, че става дума за грубо нарушение на правилата на лоялната и честна конкуренция, както и обстоятелството, че изложените от дружеството твърдения оказват дългосрочно негативно влияние върху дейността на конкурент за целия сезон 2015 година.

Името на този ваканционен комплекс отдавна влезе в черния списък на природозащитниците за фирмите, хората и личностите, унищожаващи българската природа.

Още през 2007-а, когато стана ясно, че е напът да се роди поредното бетонно гето на нашето Черноморие, еколозите нададоха вой. Това, разбира се, не се отрази на бъдещите градежи. Като  инвеститор  върху вече бившия плаж по това време се легитимира датската фирма "Страндхолмс Aлле" (Strandholms Alle).

Така  първа линия  край морето в Обзор година по-късно беше  застроена и населена. Датската компания инвестира 70 млн. евро в комплекса.  "Обзор бийч ресорт " включва седем сгради, разположени на морския бряг.  Комплексът е построен върху терен с площ 32 декара. В него има 524 апартамента, пет басейна, два фитнес центъра, зала за игри, билярд, миниголф, спа център, три ресторанта, два бар-басейна, два детски басейна, нощен бар, сауна, парна баня, солариум, джакузи. Около 80% от апартаментите в "Обзор бийч ресорт” са продадени извън България – клиенти от скандинавските страни, Англия и Германия. Управлението на комплекса "Обзор бийч ресорт" беше  поверено на българската фирма "Холидей Мениджмънт".  По това време датчаните  завършиха  и други  два обекта – "Обзор Бийч клуб" и "Бяла Бийч ресорт". Инвестицията в тях беше на обща стойност  45 млн. евро.

През годините собствеността на компанията е прехвърляна многократно на различни датски дружества, които продължават да стопанисват комплекса и до днес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст