Лихвари дирижирали боя в Раднево

Насищането с полиция е тоталитарен модел

Извършеният от група роми побой над трима българи в Раднево не е просто битова свада. За това са единодушни лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев, общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера и небезизвестният депутат от ДПС Александър Методиев (известен като Бат Сали). Ден след втория голям протест срещу насилието в града, тримата дадоха различни версии за нападението и за заниманията на сочения за ромски тартор и участник в мелето Сурай.

„Не е нормално да тръгне една тълпа от циганската махала, да мине покрай полицията, да пребият трима души почти до смърт и след това да говорим за един лек криминален инцидент”, отбеляза Контрера. Според Кънчев в първия си ден митингът е бил спонтанен, но на втория е бил подменен, тъй като „има 2-3 групировки с големи интереси в Раднево”. „В този сблъсък има твърда информация, че има финансови отношения за уреждане”, каза още той.

И лидерът на „Евророма” и политикът от ВМРО имат данни, че Сурай се занимава с незаконна финансова дейност. „Имаме един разбеснял се цигански барон, който е оставен да върши каквото си иска”, посочи Контрера, а Кънчев призова полицията да влезе във всички ромски махали и да се справи с лихварите, „които пият кръвта на ромите”.

Той отбеляза, че кметът Теньо Тенев дължи отговор на въпроса познава ли гореспоменатия и дали го е ползвал по време на избори. „Сурай, каквато информация имам, през последните години се е явявал като представител на ДПС в Раднево”, заяви той.

Контрера отбеляза, че точно заради това в ромската махала тече и ислямизация. „Какво е общото между Гърмен, Раднево и Орландовци – и на трите места циганите са гласували за ДПС”, посочи Кънчев. Той каза, че според негови приятели българи от Раднево проблемите започнали, когато в махалата влязло ДПС.

По телефона се включи Александър Методиев от ДПС, който категорично отрече Сурай да е в редиците на движението: „ДПС не стои зад такива личности в Раднево. ДПС няма такива симпатизанти, няма такива членове”.

„Защо премълчават нещата и твърдят, че този инцидент е битов? Този инцидент е криминален ! Става въпрос за разпределение на наркотици в този град”, заяви депутатът. По думите му обикновените хора си живеят мирно без значение от етноса им.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст