Сърбия съди УЕФА заради Косово

косово

Сърбия ще заведе дело срещу УЕФА в Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана. В западната ни съседка са недоволни от решението на европейската футболна централа да признае Косово за пълноправен член.

Началникът на кабинета на сръбското правителство за Косово Марко Джурич и министърът на младежта и спорта Ваня Удовичич предупредиха, че това ще отвори кутията на Пандора. Сръбските представители изтъкнаха, че цели 24 държави са били против приемането на новия член на УЕФА, като срещу решението са гласували дори и представители на 11 страни, които са признали Косово за държава. Основният им аргумент е, че според устава на европейската централа за членове могат да бъдат приемани само държави, които са и членки на ООН.

"Ще използваме всичко възможно, включително и лични контакти, за да променим решението. То погазва закона и устава на УЕФА, използвайки спорта за политически цели", посочи министърът Удовичич.

Косово обяви независимост от Сърбия през февруари 2008-а и досега ФИФА и УЕФА отказваха да включат в състезанията си националния тим и клубните му отбори, тъй като не бе признато от Организацията на обединените нации. През седмицата обаче бившата сръбска автономия получи официално пълноправно членство в европейската централа на конгреса й в Будапеща. Решението бе взето драматично с 28 на 24 гласа, а две бюлетини се оказаха недействителни. Сега футболната федерация на Косово има много голям шанс да бъде приета за членка и на ФИФА и съответно ще може да участва в квалификациите за Световното първенство по футбол в Русия след две години.

"Много сме щастливи от решението. Трябва да изчакаме какво ще реши ФИФА на заседанието си след десет дни, но се надяваме, че ще можем да играем на Световното първенство", коментира президентът на косовската федерация Фадил Вокри.

Още през май 2012-а Световната футболна централа позволи на националния отбор на Косово да участва в приятелски мачове срещу представителните отбори на 208-те асоциации, които членуват в организацията. Тогава вече бившият президент на ФИФА Сеп Блатер, който по-късно напусна поста си заради обвинения в корупция, лично взе решението, след като специално обсъди въпроса с президентите на федерациите на Косово и на Сърбия. Впоследствие медиите в Белград написаха, че хора от ръководството на ФИФА са взели подкуп от 17 млн. евро, за да разрешат младежките и женските национални отбори от Косово да играят приятелски мачове. В дебютния си двубой на международната сцена през 2014-а косовските футболисти завършиха 0:0 с Хаити.

Въпреки полученото разрешение за изява на международната сцена пред отборите от Косово досега имаше няколко ограничения. Една от забраните бе да не участват в мачове с национални и клубни отбори от бивша Югославия. Освен това нямаха право да показват национални символи (флагове и емблеми), нито да пускат националния химн. На всичко отгоре бяха длъжни да известяват ФИФА 21 дни преди насрочени домакински мачове, а тя от своя страна да информира сръбската федерация.

Сегашното решение на УЕФА не е прецедент в спорта. През декември 2014-а Международният олимпийски комитет с единодушно решение обяви за пълноправен член Олимпийския комитет на Косово. В баскетбола косоварите също имат разрешение да участват като самостоятелна държава и дори са наш съперник в предстоящите евроквалификации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст