ЕК забави решение за санкции срещу Испания и Португалия

Европейска комисия

Европейската комисия забави решение за дисциплинарни действия срещу Испания и Португалия за нарушаване на бюджетните правила, съобщава вестник "Гардиън".

Отлагането на евентуални глоби се дължи на общите избори в Испания на 26 юни.  

Еврокомисарят по икономическите въпроси, Пиер Московиси, обяви, че двете страни, които бяха тежко засегнати от кризата в еврозоната, ще получат още време да оправят публичните си финанси.

В докладите си за двете страни ЕК подчертава, че Мадрид и Лисабон не са предприели адекватни мерки за справяне с бюджетните дефицити. Според изданието само намесата на Юнкер ги е спасила от налагането на санкции.

През миналата година Португалия отчете бюджетен дефицит от 4,4% от БВП, което е с 1,7 процентни пункта над заложената цел. В Испания дефицитът достигна малко над 5% при цел 4,1%. За тази година дупката в хазната трябва да се свие до 3%, но отсега е ясно, че това няма да бъде постигнато.

Еврозоната се върна към дефлация през април, въпреки стабилизирането на цените на енергията, което подчертава трудностите, пред които е изправена Европейската централна банка в опита си да повиши потребителските цени. 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст