Луиз Зайлер от бавараското градче Траунщайн е само на 16, но е професионален познавач на бирата. Гимназистът вече има диплома на сомелиер и е най-младият дегустатор на хмелната напитка в света.
Законът в Германия разрешава на юношите, навършили 16 години, да употребяват слабоалкохолни напитки. Луиз не крие, че е опитвал бирена пяна още като дете и не е останал очарован от вкуса й: "Първата ми чаша бе просто горчива." Иначе баварецът е израснал с бирата още от раждането си, защото неговото семейство са потомствените пивовари Зайлер, занимаващи се с тази дейност повече от 120 години.
Когато Луиз навършва 16 години, неговият баща му предлага да отиде в училище за сомелиери. Синът се съгласява, при условие че и двамата минат през обучението. Двуседмичните занятия започват с история на баварската национална напитка и завършват зад бара. "Отначало беше като часовете в училище, но после започна практиката", спомня си Луиз. Самият изпит преминава на няколко етапа – два теоретични теста, след което дегустация за разпознаване на сортовете, презентиране на алкохола и описание на вкуса.
Журналисти от вестник Bild организират за току-що дипломирания сомелиер и допълнителна проверка пред камери. Луиз разпознава без проблем няколко вида бира и дава най-висока оценка на златистото пиво Augustiner заради хармоничния вкус и приятната пяна. Зайлер обаче не уцелва два от сортовете. По думите му "мнозина мислят, че мюнхенската бира е еднаква на вкус, но това е дълбока заблуда".
Заради растящата популярност на "занаятчийската" бира, която се произвежда от малки пивоварни по собствени рецепти, немските експерти се тревожат за чистотата на напитката. Луиз не споделя притесненията им. "Новите аромати, оттенъци и богатата палитра от вкусове, които се появяват на пазара, правят професията на пивовара още по-интересна и разнообразна. Подобни напитки може да миришат на манго, вишна, шоколад и дори на кафе и така са още по-любопитни за дегустиране".
Титлата най-млад сомелиер не е най-важното нещо за Луиз Зайлер, който се опитва да убеди потребителите на бира в две неща. Иска му се младите хора да се научат да се наслаждават на алкохола, а не просто да се наливат: "Традиционното баварско пиво може да "разкаже" много неща. Когато седя с чаша бира, ми е много по-интересно какъв аромат и вкус се крие в нея". В същото време е против идеята за забрана на алкохола, тъй като бирата е част от немската култура. Луиз не възприема сериозно алтернативната безалкохолна напитка, която по думите му прилича на "зеленчуци, сготвени без масло".
Въпреки че вече има една диплома, младежът ще завърши училище едва през 2017-а и още не е решил какво да е висшето му образование – икономическо или юридическо. Но не изключва възможността да продължи бизнеса на династията Зайлер. Баща му е оставил на него да направи своя избор. Едно е сигурно – както и да потръгнат нещата, дипломата за сомелиер на бира със сигурност няма да попречи на бъдещето на Луиз.