ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП пое курс към предсрочни избори

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова е решена да пресече лошата карма на БСП, след като предишните й председатели доведоха социалистите до дъното. Затова тя постави ясно и безапелационно задачите пред партията – категорична опозиционност, алтернатива на сегашното управление, организационно укрепване и подготовка за предсрочни парламентарни избори. И то в най-кратки срокове. Това накратко означава, че своеобразната "революция" в 125-годишната БСП продължава.

За постигането на тези цели Нинова предприе

няколко необичайни хода

Първо, посочи за свой единствен засега заместник обаятелния актьор Стефан Данаилов, който веднага след избирането й на конгреса я предупреди да внимава с обкръжението. Този избор е отличен тактически ход – Данаилов е единственият, който е в състояние да повдигне духа на партийните членове и симпатизантите само с появяването си пред тях, което се видя ясно на форума – единствено неговото слово изправи на крака залата. Той е заместник без ресор, тъй като единствената му работа ще бъде да ходи сред левите хора и да повдига самочувствието им, т.е. да ги нахъсва за действие, за борба, за работа. Това е нещо, от което партията има голяма нужда след поредицата от тежки загуби и капсулирането на предишното ръководство на “Позитано”, довели до деморализиране и демотивиране на организациите по места. Самата Нинова обяви, че Стефан Данаилов е моралният коректив на всичко.

Второто, което направи новата председателка, е да

подмени изцяло Изпълнителното бюро

на партията. Най-после “фараоните” бяха изкоренени от ръководния орган, в който си живееха добре над 20 години. В неговия състав вече ги няма Янаки Стоилов, Димитър Дъбов, Евгени Узунов, Катя Николова, но пък се появи Георги Гергов.

Нинова се постара да постигне максимален баланс на всички лобита и течения в Столетницата. В бюрото влязоха както нейни поддръжници, така и хора, които са я критикували, привърженици на Станишев и негови противници, приближени на Първанов и такива, които не искат да чуят за него, има представител и на лявото крило, както и младежка квота. Нинова призна, че това е умишлено търсен ефект, за да се чуват различни мнения, да има критики, а не единомислие и ласкателства. Тя вкара в бюрото дори хора със спорна репутация като Георги Гергов и Кирил Добрев и не само защото я подкрепиха за избора й на конгреса, а за да им даде възможност да се докажат и да върнат доверието на съпартийците си. “Повечето членове са хора с опит, минали през много битки, победи и загуби, поуки и разочарования, радости и постижения, извървели пътя от “Осанна” до “Разпни го”, написа ляв симпатизант в социалната мрежа.

За първи път

Изпълнителното бюро е с изпитателен срок

т.е. тези негови членове, които не успеят да се впишат, не възприемат новите методи на работа или не могат да намерят общ език със структурите и симпатизантите на левицата, може да бъдат сменени. Именно поради това останалите заместникпредседателски места, както и секретарските останаха свободни засега. Очакванията са те да бъдат заети от евродепутата Илияна Йотова и бившия кмет на Благоевград и ексминистър в кабинета “Сакскобургготски” Костадин Паскалев. На него най-вероятно ще бъде възложен организационният ресор. “Аз за себе си знам едно – че не съм губил избори досега”, похвали се Паскалев, след като се разбра, че се завръща в ръководството на БСП след дългогодишно отсъствие.

Трето, Изпълнителното бюро ще провежда изнесени заседания из страната, няма да се окопава в партийната централа, както досега, и да губи реална представа какво става отвъд жълтите павета. Самата Нинова каза, че мястото му не е в София, а сред хората, то трябва да слезе при структурите и да решава проблемите им на място. С други думи, ръководството трябва да покаже, че се интересува не предимно от себе си, а най-вече от хората по места. И то не само преди избори, защото те са истинската сила на една партия. Това е нещо, което заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов непрекъснато прави. 

В тази връзка е и заявката, че членовете на бюрото вече ще работят без заплати и няма да ползват служебни коли, телефони и т. н. “Ако БСП ще променя политиката в държавата, то трябва да дадем личен пример как се прави това. Народът ни мрази политиците заради привилегиите и пропастта между богатството и облагите и бедността и мизерията в страната”, мотивира се Корнелия Нинова.

Този ход е малко популистки, тъй като нито един член на новото ръководство не се нуждае реално от екстрите, предоставяни от “Позитано” 20. Става дума за достатъчно заможни люде. Друг въпрос е, че някои от тях са натрупали богатството си на гърба на БСП. Но пък малка доза популизъм в някои случаи е полезна – често пъти така се намира вратичка към сърцето на масовия беден българин, дори и да не е с леви убеждения. Още повече, че с 200-те хиляди лева, които досега са харчени за тези привилегии, вече ще бъдат подпомагани структурите по места. Така те ще могат да укрепят организациите и ще се мотивират да работят за предсрочни избори и президентска кампания. Именно там ще се коват и кадрите, по думите на самата Нинова. Една от грешките на предишните ръководства беше тази, че бяха оставили местните организации на самотек и самоиздръжка.

Нинова за първи път

раздели партийните постове

от тези в парламентарната група. Няма вече депутати, които да ги съвместяват. Така тя се надява да постигне няколко неща – работещ Национален съвет, ефективно Изпълнително бюро, ангажирани местни структури и активна парламентарна група. Това трябва да е началото на възраждането на БСП.

“Никой повече няма да взема важните решения в тесен кръг, в задкулисие”, обеща Нинова. Тя се зарече до месец да бъде организирано вътрешнопартийно допитване за президентските избори. “Хората ни трябва да знаят, че от тях зависи политиката”, убедена е новата БСП лидерка. След което даде знак и на евентуалните партньори. Тя беше категорична, че партията й не преговаря с ГЕРБ и не се договаря за общо управление.

Междувременно Нинова показа зъби и на Георги Първанов, като даде ясно да се разбере, че няма да позволи на експрезидента да диктува условията и да има ръководна роля при едни евентуални разговори в бъдеще. “Можем да разговаряме с всички лявомислещи, но категорично не приемаме менторски тон, назидания и размахване на пръст, водачество в ляво, към което БСП да се присламчва. Още повече че механичният ни сбор с малки партии не носи голямата сила, от която имаме нужда”, категорична е новата лидерка на Столетницата.

Евродепутатът Илияна Йотова, която може да стане дясната й ръка, също е на мнение, че АБВ трябва да си знае мястото. “Ако някой смята, че за тези президентски избори ще използва БСП само като донорска партия, за няколкостотин хиляди гласа, с предварително посочена кандидатура, около която да се обединим, то той страда от доста илюзии”, обясни тя. След което даде да се разбере, че социалистите никак не са склонни да преглътнат “трудната фигура” на Калфин. “Горчивината трудно се преглъща. Да не забравяме, че АБВ се отдели от БСП в много труден момент за левицата”, припомни Йотова. По думите й БСП ще търси консенсусна фигура, “различна от всичко онова, което беше Плевнелиев”.

Нищо чудно в близко бъдеще да се образува силен

дамски триумвират

на БСП – Корнелия Нинова, Илияна Йотова и Весела Лечева, който наистина да се опита само за броени месеци да вдигне партията на крака и да я нахъса за избори. Като се има предвид сегашното й състояние отиването на балотаж на президентския вот вече ще е победа и трамплин за едно добро представяне на все по-възможните предсрочни парламентарни избори. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст