ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Новобранец детронира водещи играчи

хтх

Почти неизвестната фирма за компютърна търговия XTX Markets измести ключови играчи, между които и "Дойче Банк, от предните места в класациите на най-големите търговци на валутния спот пазар. (Бел. ред. – това е най-ликвидният пазар в света и при него датата за разплащане по сделките е до втория ден след сключването им.) Базираният в Лондон търговец заема четвъртото място в годишната класация на международната информационна компания "Юромъни инститюшънъл инвестър" със 7.6% дял от валутния спот обмен. Преди него са "Ситигруп" с 11.5%, "Джей Пи Моргън" – с 9.5%, и "Ю Би Ес" – с 9 процента. Така за първи път електронен специалист оставя зад себе си водещи банки в годишното подреждане на "Юромъни". Германската "Дойче Банк" е пета със 7.1% пазарен дял, а "Бенк ъф Америка" е шеста – със 7 процента. Челната десетка попълват "Барклейз", "Голдмън Сакс", "Ейч Ес Би Си" и "БНП Париба". Само преди година – през 2015-а, "Дойче Банк" беше втора (след "Ситигруп") с 12% пазарен дял.

ХТХ е деветата по големина фирма за валутна търговия, в която освен спот сделките са включени опции и суапови контракти. Внезапната му поява на "игралната маса" на валутния обмен е част от пазарната еволюция, която се усеща и на фондовите борси. Там банките отстъпват позиции на компании, специализирани в електронна търговия.

"Дойче Банк" успя да се задържи начело на класациите на "Юромъни" девет поредни години и отстъпи титлата на "Ситигруп" през 2014-а. Германската банка е на първо място в търговията на опции и на второ – в покупката и продажбата на суапови контракти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст