ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДАНС и полицията откриха 11 т. незаконно добит петролен продукт “Кондензат”

КАТ

Близо 11 тона незаконно добито количество от петролния продукт "Кондензат" са открити през съботната нощ при съвместна операция на ДАНС и полицията. Част от горивото е намерено в микробус, спрян за проверка между ловешките села Деветаки и Брестово, а останалото – в склад в Ловеч. За срок от 24 часа са задържани четирима мъже.

Горивото е добивано от изоставени газови кладенци край ловешкото село Деветаки от доста време. Областният управител на Ловеч Ирина Митева съобщи, че е получавала сигнали за това и е уведомила както Министерството на енергетиката, така и специализираните органи още през февруари. Акцията е проведена през изминалата нощ: В рамките на три часа четири лица са източили 1350 литра от течната фракция на газта. Имало е интервенция по отношение на газовите кладенци нееднократно. Пали се газа, за да изтече леката фракция на петрола, т. нар. "лек петрол“.

Митева уточни, че находищата са били дадени на концесия на "Нефт и Газ АД“ – Плевен, но след като загубва стопанско значение, по закон става собственост на областния управител:  Охрана не може да бъде разположена, тъй като са няколко газови кладенеца и ще е много скъпо да се поддържа тази охрана, но кметът на населеното място и кметът на общината правят периодично проверки.

Ирина Митева посочи още, че има опасност и за околната среда и вече е уведомила РИОСВ – Плевен:Имало е пожар, който води освен до унищожаване на растителността и до екологична заплаха.

Митева успокои, че опасност за хората няма, тъй като кладенците са далеч от населените места. В момента митнически експерти установяват точните количества на източеното гориво.

Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст