ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Анкара спира споразумението с ЕС, ако не получи визи

чавушоглу

Анкара ще прекрати изпълнението на споразумението с ЕС за намаляване на притока на мигранти към Стария континент, ако турските граждани не получат визова либерализация от съюза.

Това предупреди турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Франс прес".

Според него е "невъзможно" Анкара да промени антитерористичното си законодателство във връзка с искане на Брюксел за промени в замяна безвизов режим за турските граждани в Шенгенската зона.

"Казахме им: "Ние не ви заплашваме, но това е реалността". С вас (ЕС) се подписахме под две споразумения, двете са свързани", каза той пред малка група от журналисти в Анталия.

"Това не е заплаха, а каквото се изисква от споразумението", убеден той.

Подхранвайки отправената миналата седмица заплаха на президента на Турция Реджеп Ердоган, Чавушоглу изтъкна, че Турция ще използва "административни" мерки да блокира сделката, ако е необходимо.

Лидерите на страните членки на ЕС настояват Турция да изпълни 72 условия, преди да се одобри отпадане на визите, включително ограничаване на дефиницията за тероризъм, за да се спре преследването на преподаватели и журналисти за терористична пропаганда.

"За коя дефиниция говорите. Всяка страна в Европа има различно определение за терор", отговори турският министър, посочвайки стриктните мерки във Франция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст