ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Градският прокурор на София подаде оставка

Градският прокурор Христо Динев е невидим за медиите след “успеха” на акцията срещу “убийците” на Пеевски.

Градският прокурор на София Христо Динев е подал оставка, научи "Хоризонт". Тя е депозирана във Висшия съдебен съвет и трябва да бъде разгледана от прокурорската колегия. Динев беше избран на поста през януари 2014 година след временното ръководство на настоящия шеф на Националното следствие и заместник главен прокурор Евгени Диков, който пък застана начело на СГП след СРС – скандала "Банкягейт", който взе главата на Николай Кокинов.

Христо Динев влезе в състезанието малко след като беше поел СРП, а негов опонент беше следователят Бойко Атанасов, който нашумя през последните месеци, след като поиска наказание за главния прокурор и го обвини, че оглавява "шпиц-команда", работеща само по дела срещу политици и бизнесмени. Заради тези твърдения Етичната комисия на ВСС започна проверка в градската прокуратура, засега с неизвестен резултат. Преди нея обаче се заговори за обтегнати отношения между Динев и иначе силно подкрепилия го при избора му Сотир Цацаров. Миналият октомври главният прокурор разпореди проверка на екипа на Динев с мотив констатации за неефективно упражнено ръководство и контрол върху досъдебни производства с предмет корупционни престъпления и убийство по непредпазливост. Дали тази оставка има връзка с резултатите от нея – не е ясно.

Неофициално от прокуратурата коментираха пред "Хоризонт", че СГП не може да се похвали с кой знае какви резултати. Оставката на Христо Динев трябва да бъде приета от прокурорската колегия на ВСС, която после да обяви конкурс за поста му.

ВИП оставката в прокуратурата дойде в деня, в който стана ясно, че мисията на европейските магистрати, които трябва да направят независим анализ на работата на българската прокуратура, се отлага с няколко седмици, заради продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст