ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Напускането на властта на АБВ връща двуполюсния модел, сочи анализ

"Президентски дебати 2016. Президентът лидер или придатък"

„Решението на АБВ да напусне управляващата коалицията и бързата оставка на Ивайло Калфин до голяма степен преформатираха линиите на противопоставяне в българската политика и ги върнаха в традиционното противопоставяне между ляво и дясно. След оставката на Ивайло Калфин, в българския политически живот се очертават много ясни политически граници, които могат да породят тенденция за възстановяване на двублоковия политически модел“. Това се казва в редовния доклад на Института за дясна политика.

Според анализаторите изборът на Корнелия Нинова за лидер на БСП е задал тенденция за ново начало на диалога в лявото политическо пространство, като е катализирал процеса на отделяне на АБВ от управляващото мнозинство. Въпреки това, от Института за дясна политика констатират, че след напускането на управлението, АБВ са изпаднали в политическа изолация по отношение на основните политически сили и рискът Георги Първанов да бъде оставен извън орбитата на БСП остава съществен.

В доклада се казва, че при евентуална консолидация на лявото политическо пространство, не е изключено в средносрочен и дългосрочен план, да се стигне до сформиране на десен блок, който да консолидира обществените настроения базирани върху отстояване на пазарните принципи в икономиката, патриотизма и защитата на националната традиция.

Според анализаторите изненадващото издигане на Росен Плевнелиев за втори президентски мандат отстрана на ДСБ и призивът той да бъде обща дясна кандидатура е представлявало опит за връщане на партията в управляващото мнозинство. След отказа на Плевнелиев да участва в предстоящите избори обаче това намерение по-скоро ще остане неосъществено.

В доклада се казва още, че смаляването на управленския формат след излизането на АБВ прави решаваща подкрепата на Патриотичния фронт за правителството. От института прогнозират, че за ГЕРБ би било лош сценарий да се отиде на предсрочни избори не по волята на самата партия и нейния лидер, а по волята на странични фактори и обстоятелства, като загуба на парламентарно мнозинство. Затова, пред най-голямата политическа сила все още стои въпросът за предизвикване на предсрочни парламентарни избори с цел постигане на по-широко парламентарно представителство.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст