ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вижда се краят на дефлацията

ръст на бвп

Като цяло, ръстът на цените на годишна база най-вероятно ще премине в положителна територия до 2-3 месеца. Все пак инфлацията в края на годината трудно би прехвърлила 2-3% годишно, а пък средногодишно ще е и по-ниска заради дефлационния старт на годината. Това прогнозира в анализ Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

"Вече близо три години българската икономика работи в условия на дефлация. Негативният ръст на потребителските цени на годишна база започна още от август 2013 г. и с две кратки прекъсвания през 2015 г. (февруари-май и август-септември) продължава и до днес. Това е единственият досега дефлационен период след започване на прехода", казва Николова.

Икономистът смята, че основните дефлационни фактори в този период са намаленията на някои регулирани цени (най-вече на тока, но също така и на газа и парното), както и спадът на международните цени на петрола и зърнените култури, който доведе до внос на дефлация.

В различните подпериоди от лятото на 2013 г. насам, един или комбинация от тези фактори подхранваха дефлацията в България. В последните няколко месеца петролът и съответно – цените на горивата и производните им остава основният дефлационен фактор за националната икономика.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст