ЕЦБ остави без промяна основните си лихви

ецб

Европейската централна банка обяви, че запазва без промяна всичките си основни лихвени проценти.

През март банката намали и трите си основни лихвени нива, увеличи размера и обхвата на програмата за покупки на активи и обяви нова програма за средносрочно евтино кредитиране на търговските банки от еврозоната.

Тогава ЕЦБ намали основната репо лихва с 5 базисни пункта до 0,0%, депозитната лихва – с 10 базисни пункта до -0,40%, както и пределната заемна (кредитна) лихва с 5 базисни пункта до 0,25%.

През март банката също така реши да увеличи с 20 млрд. евро до общо 80 млрд. евро месечният размер на покупки на еврооблигации, като това нейно решение влезе в сила от април. По същото време тя обяви, че от юни ще разшири и обхвата на тази своя програма за "количествени улеснения", като вече ще може да купува и облигации на небанкови компании, притежаващи инвестиционен кредитен рейтинг. На същото заседание ЕЦБ обяви, че от юни ще стартира нова 4-годишна TLTRO програма за "евтино" кредитиране на търговските банки в еврозоната

След края на днешното си заседание, ЕЦБ обяви, че от 8-и юни ще започне да купува и корпоративни облигации чрез програмата за "количествени улеснения", а от 22-ри юни ще проведе и първата си операция по новата средносрочна програма TLTRO. Тя посочи, че ще представи допълнителна информация относно покупките на корпоративни облигации на своя уебсайт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст