ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Автомобилите и първите дами

клм

Съвсем неотдавна нашумя историята как съпругата на британския премиер се сдобила с личен автомобил. Вместо да се изръси за нова кола, Дейвид Камерън потърсил услугите на малкия автосалон Witney Used Car Centre. Високопоставеният чиновник хвърлил око на евтин Nissan Micra, произведен през 2004-а и струващ около 1500 паунда (към 2100 долара). Собственикът на автосалона разказва, че дори се опитал да изкрънка отстъпка, но получил отказ. След като проучвал "микрата" в продължение на половин час, Камерън се решил на сделката едва на другия ден.

Британският министър-председател пътува със служебния си брониран Jaguar XJ, но когато става дума за лично ползване, очевидно не си пада по британските автомобили. Затова пък скъпите колите на престижния бранд са изцяло по вкуса на съпругата на украинския президент Марина Порошенко, която държи в гаража си Jaguar XF. Изобщо семейството има специално отношение към британския разкош – освен седана автопаркът му включва и Range Rover. Това впрочем е официалната информация от декларацията за доходите и имуществото на украинския държавен глава.

Случаят с Порошенко не е изключение, а тенденция. В по-слабо развитите държави първите дами по правило управляват скъпи автомобили. Докато съпругата на американския президент Мишел Обама изобщо не притежава собствено превозно средство. Една от причините е, че "Сикрет сървис" не й позволява да шофира. През миналата година Мишел се оплака, че не е сядала зад волана от осем години и с нетърпение очаква да приключи мандатът на мъжа й. Затова пък служители от охраната се погрижиха да  научат дъщерята на държавния глава Малия да кара кола. За шестнадесетия си рожден ден тя получи автомобил от родителите си, чиято марка и стойност се пазят в тайна

Южноафриканската република е ярък противоположен пример. Местният президент Джейкъб Зума много обича да глези съпругите си със скъпи коли. А те, както е известно, са четири и всяка притежава возило за различни житейски случаи. В доклада на министъра на вътрешните работи на страната се казва, че всички подаръци на четири колела са купени с пари от бюджета. Само за 11-те автомобила на жените си Зума е похарчил над половин милион долара. Изглежда, те имат вкус за такива "играчки", защото става дума за две Audi Q7, три Audi A6, два Land Rover Discovery и четири Range Rover-а.

Впрочем не всички първи дами и жени политици са ценителки на скъпите автомобили. Съпругата на президента на Беларус Галина Лукашенко изобщо не шофира. Канцлерът на Германия Ангела Меркел пък даде за скрап стария си Volkswagen Golf още в края на 90-те години на ХХ в. и оттогава се придвижва със служебни коли. Старият хечбек обаче не беше унищожен, а изложен на търг. Организаторите му успяха да го продадат чак през 2012-а за 10 хил. евро. Сега Меркел пътува на задната седалка на Audi A8 и Mercedes-Benz S-Class. 

Иначе най-запалената почитателка на автомобилите е киноактрисата Жюли Гайе, приятелка на френския президент Франсоа Оланд. И това не е за чудене, защото животът й  буквално започва в автомобил – тя се ражда в малкия Fiat 500 на своята баба. Гайе много харесва класики от рода на Jaguar E-Type, но няма и нищо против съвременните спортни коли. Сега в статута си на приятелка на Оланд шофира по парижките булеварди бял Citroen DS3.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст