ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кристалина Георгиева на “тайна” среща на световния елит в Дрезден

кристалина георгиева

Близо 130 представители на големия бизнес, политиката, науката и медиите от общо 20 държави се събират днес в Дрезден за едно от най-тайните събития в света – ежегодната конференция на „Билдербег”. Сред тях в ролята си на представител на еврокомисията е и българката Кристалина Георгиева. Така се нарича група на западния елит, която се опитва да поддържа трансатлантическите връзки.

Първата среща на групата „Билдерберг” се състои през 1954 година в Холандия, в хотел на име „Билдерберг” – от там и названието на конференцията. Идеята за събирането на най-влиятелните личности от бизнеса, науката, политиката и медиите е на полския политик и съветник на полското правителство в изгнание Йозеф Рейтингер. Първоначалната идея е да се борят зараждащите се в Европа антиамерикански настроения. Днес конференцията продължава да обсъжда най-наболелите теми в света и по тази причина я наричат тайното световно правителство. Тайно, защото срещите минават под изключителна дискретност. Това е и причина около конференцията Билдерберг да витаят слухове и конспиративни теории.

Конференцията не е подкрепяна от нито една официална организация или институция. В нея се участва само по лична покана.

Тази година 4-дневната среща се провежда в хотел „Ташенбергпале” – само на метри от прочутата дрезденска опера „Земпер”. Отново се знае малко за участниците и темите, макар че тази година за първи път бяха оповестени имената на поканените. Сред тях са бившият шеф на Еврокомисията Жозе Мануел Барозо, Кристин Лагард от МВФ, представител на Световиня икономически форум, кралят на Холандия, гост на една от вечерите е саксонският премиер Станислав Тилих. Трима германски министри също ще участват – финансовият Волфганг Шойбле, военният Урсула фон дер Лайен и вътрешният Томас де Мезиер. Присъстват също и представители на големи американски компании, както и на германски банки. Тъй като участниците са основно от Западна Европа, САЩ, Канада, Швейцария, Гърция и Турция скептиците наричат форума „Политбюро на капитализма”.

Тази година се очакват и сериозни протести по време на конференцията. Леви, зелени и дори крайнодесни протестират срещу излишната конспиративност около форума. 400 полицаи охраняват хотела.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст