Невидимите успехи на МВР

румяна бъчварова

Хасковските пенсионери усетиха на собствен гръб, че всичките мерки на МВР за справяне с престъпността не струват пукната пара. В сряда (8 юни), когато се разбра, че централната поща в Хасково е обрана и от пенсиите им не е останал нито грош, хората от третата възраст преглътнаха на сухо констатацията на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че досегашните инициативи на ведомството й не са дали нужния резултат. Да бяха само те – с мед да ги намажеш…

Най-вероятно признатото безсилие се дължи на факта, че във вътрешното министерство продължават да мислят и да действат по стандартите от преди 20-30 години. От ония времена още там си знаят едно: щом някои се занимават с наркотици, с пране на пари, с източване на ДДС и прочие, значи става дума за организирана престъпност. А всичко останало е битова, тоест кокошкарска.

Такова мислене наистина е конвенционално и ако в МВР поне малко разбираха от организирана престъпност, щяха да си дадат сметка за това. А някои престъпни практики, родени в близкото минало и практикувани досега, направо ще им избодат очите. Например това, че всяка уважаваща себе си силова групировка винаги е държала на отчет кварталните взломаджии и си взимала процент от "работата" им. Тоест съществува една сива зона, в която организираната и битовата престъпност се преливат.

Да не говорим, че самите крадци вече са достатъчно далеч от имиджа на пладнешки кокошкари. Нима няма елемент на организираност в среднощния набег на онези, които наскоро за една нощ обраха 12 къщи в софийското село Гурмазово? При това без полицията да е намерила каквато и да е следа, по която да тръгне подир извършителите.

А какво ще каже МВР за бандитите, оставили без пенсии хасковските пенсионери? Срязали с флекс оградата в задната част на сградата, счупили патрон на вратата на служебния вход, завързали охранителя и го поляли с белина, демонтирали охранителните камери, а на излизане разлeли навсякъде препарат и наръсили косми?! Точно по този повод е уместно да припомним един убийствен сръбски графит: у нас всичко е в хаос, само престъпността е организирана…

Хаосът е разпознаваем и е навсякъде. Буквално преди два-три месеца Румяна Бъчварова се хвалеше наляво и надясно, че МВР има план от 110 мерки за справяне с битовата престъпност и до 2020 г. те ще дадат резултат. Видим резултат, както гласеше предизборният слоган на ГЕРБ. Сега се оказва, че освен нулев няма никакъв друг от прословутите мерки.

Новата спасителна сламка, за която се хваща ръководството на МВР, са общините и останалите институции в държавата. Те трябвало да дадат своя дан в борбата с битовата престъпност – такъв е последният апел на Бъчварова и сие. И общините, щат не щат, взеха да поддакват, че ще го сторят. На последното заседание на Националния съвет за превенция на престъпността този месец Националното сдружение на общините в България (НСОБ) предложи полицията да се отчита пред общинските съвети за предприетите мерки за справяне с битовата престъпност и какви са резултатите от тях. Второто им предложение е в коренно противоположна посока и на практика цели да отсвири и бездруго безпомощната полиция: местните инспекторати да получат правомощия да установяват нарушения без присъствието на полицай. 

Очевидно инициативите на НСОБ също са плод на вилнеещия хаос. И не би могло да бъде другояче, особено след като управляващите направо нокаутираха общините с промените в Закона за публичните финанси (ЗПФ), целящи да ги "дисциплинират" финансово. Както в. "БАНКЕРЪ" неколкократно е писал, поправките визират най-вече онези общини, които имат проблеми с бюджета си. Според промените в закона задължение на кмета е да предложи на Общинския съвет план за оздравяване. Ако всичко свърши с това и състоянието й се стабилизира, общината ще може със собствени сили да върне финансовото си състояние в нормални граници. Ако обаче не успее да се оправи сама, тогава иде ред на правителството, което взема нещата в свои ръце и ще дава становище по оздравителния план, ще наблюдава изпълнението му и евентуално ще отпуска безлихвен заем на общината. Евентуално, ако разбира се, общината е от "нашите".

Отсега бихме могли да прогнозираме, че приносът на общините в общата борба с битовата престъпност ще е незабележим, ако те продължават да се гърчат в задушаващите рамки на бюджетите, отпускани от финансист №1 Владислав Горанов. Няма нещо, работещо на принципа "пари нема, действай", да е прокопсало, вързало, че и да е дало плодове…

Така че колкото и да не й се иска на вицепремиера и вътрешен министър Бъчварова, всичко опира до нея и до повереното й министерство. Тя се зарече: щом досегашните мерки не дават резултати, ще бъдат подготвени нови. "Ще търсим мерки, които да са ефективни спрямо спецификата на даден район. Там, където е необходимо – ще има законодателни предложения. Като министерство имаме право на такава инициатива и ще преценим кой да бъде вносителят им", гласеше последното й блестящо хрумване.

Ние вярваме, че Бъчварова ще продължи да търси необходимите мерки. Даже ако се налага – ще ги търси чак в Китай, но ще ги намери. Това не е шега – да си припомним как на бял свят се яви идеята за новото държавно предприятие в МВР, отговарящо за административните услуги за граждани, за документите за самоличност и КАТ. Това приличаше на  библейско чудо: през октомври 2015 г. МВР-шефът отиде в Грузия на работно посещение във връзка със сътрудничеството в областта на защитата от бедствия, но се върна с категоричното намерение да извади КАТ и дирекцията за българските документи за самоличност (БДС) от МВР. Нерде защита от бедствия, нерде КАТ и БДС?!

Бъчварова обаче подробно описа, че става дума за друга финансова система. "Вместо тези пари да отиват в бюджета и от бюджета да идват като трансфери в МВР, ще остават в дружеството, което ще може да се развива и технологично", пресметна тя и обясни, че в Грузия от години работи подобна система. "Ние ще го направим същото, за да може там основно да работят хора по трудово правоотношение, а в министерството да останат полицейските служители. Да направим по-модернизирана структура на министерството, а не тази тежка и тромава административна структура", каза още вицепремиерът. 

Ето как братска православна Грузия, макар и да е извън ЕС, се оказа далеч по-добър модел за подражание, отколкото Дания да речем. Нарочно споменаваме като пример тази скандинавска страна, а не популярната Германия, където заради прииждащите и установяващи се там мигранти вече не могат да хванат бройката на битовите престъпления. Дания е друго нещо – там още от 1971 г. функционира Съвет по превенция на престъпността, в който влизат над 40 публични и частни организиции. Това е първата от този вид структура изобщо в ЕС. Съветът планира нови инициативи за превенция, координира дейността на отделните институции, прави научни изследвания и т.н. Дали заради съвета, или по други причини, но в Дания почти няма престъпност. Що не вземем някоя добра практика оттам?

Добри практики обаче навярно съществуват навсякъде. Не може да се каже, че министър Бъчварова е седнала и кърши пръсти от безсилие в кабинета си в МВР. Не, ходи по света жената и гледа. Както тя самата заяви след визитата си в Китай – това че един министър пътува в чужбина, не е да ходи да си гледа кефа, а е основно задължение на министъра.

Така че разберат ли служителите на МВР, пък и ние, обикновените граждани, че министърът е хванал пътя към някоя екзотична дестинация, да си имаме едно на ум. Спасение дебне отвсякъде – все ще види някоя ефективна мярка срещу престъпността и ще я ашладиса у нас – за видими резултати, и за доброто на всички ни…

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст