Путин пак намигна за “Южен поток”

путин

Кога бе прав руският президент Владимир Путин? На 1 декември 2014-а, когато по време на визитата си в Турция каза, че Русия се отказва от строителството на "Южен поток", или през тази седмица, заявявайки, че Русия не се е отказала нито от тази тръба, нито от алтернативната, преминаваща през Турция. "Трябва ни само ясна позиция на Еврокомисията – ясна, еднозначна, разбираема. Такава обаче няма по нито един от проектите", отбеляза първият човек в Кремъл, цитиран от "Ройтерс". 

В голямата газова игра всеки гледа своя интерес и Путин и преди, и днес прави точно това. Навремето, когато отсече, че "Южен поток" няма да мине през България и ни посочи с пръст като ненадежден партньор, той имаше опцията за пренасочването на синьото гориво към Турция и Гърция. Освен това подкрепяният от Брюксел Южен газов коридор все още беше далеч от практическата си реализация. Но сега ситуацията е съвсем друга. Сваленият руски самолет обтегна отношенията с Анкара. Азерският газ от находището "Шах Дениз" изглежда все по-близо до Европа, след като преди по-малко от месец започна изграждането на Трансадриатическия газопровод. А опитът на Путин да лансира алтернативно, руско трасе срещна вежливия отказ на гръцкия премиер Алексис Ципрас. И за капак на всичко Европейската комисия започна да става все по-стриктна за спазването на правилата на Третия енергиен либерализационен пакет. 

Нещата за Русия допълнително се усложняват от намерението на Полша да не удължава дългосрочния си контракт за доставки на синьо гориво с "Газпром", след като той приключи през 2022 година. Сега полската газова компания  PGNiG купува до 10.2 млрд. куб. м руски газ годишно при общо потребление от 15 млрд. куб. метра. "Ние искаме дългосрочните договори да останат в миналото. Ако цената на руския газ е конкурентна, не изключваме възможността да купуваме, но не и чрез дългосрочен договор", изтъкна  упълномощеният представител на полското правителство по въпросите на газовата и енергийната инфраструктура Петр Ниамски. По думите му PGNiG планира и изграждането на газопровод до Норвегия, за да намали газовата си зависимост от Русия. 

Макар Путин да нарече полските твърдения голословни, той не скри, че "Газпром" вече проучва възможностите за продажба на руското синьо гориво на беларуско-полската граница. И че клиенти могат да са германски, австрийски, италиански, френски и дори израелски компании.

Казано накратко, "Газпром" все повече осъзнава, че пазарът се изплъзва от неговия контрол. Цената на горивото падна драстично през последните месеци – в края на май контролираната от Кремъл монополия понижи средната тарифа за износа в Европа за 2016-а от 199 долара за 1000 куб. м на 161 -171 долара на 1000 куб. метра. Цена, при която дори Украйна поиска възобновяване на доставките от обявената за агресор Русия.

При цялото това положение Москва е принудена да търси нови маршрути. Остава само да видим какви ще са те и какво място ще бъде отредено на България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст