ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започват “тренировките” за “БРЕКСИТ”

брексит

Английските политици няма да са единствените, които ще стоят до малките часове след края на референдума на 23 юни. "Джей Пи Моргън Чейз", "Роял бенк ъф Скотлънд", "Моргън Стенли" и "Лойдс бенкинг груп" ще са сред банките в Лондон, които възнамеряват да оставят "дежурни" търговци през нощта, за да наблюдават пазарите и да изпълняват търговските заявки на клиентите, докато излязат резултатите от всенародното допитване на Острова дали поданиците на кралицата искат да останат в Европейския съюз. Гласуването приключва в 22 ч. лондонско време на 23-и, а ясен отговор за изхода от него няма да има до сутринта на следващия ден.

Валутните дилъри, чиито пазари са отворени 24 часа, със сигурност няма да си тръгнат от офисите и ще се сражават с капризите на британската валутна единица, която сменя все по-рязко посоката си на движение с наближаването на датата на вота.

Базираният в Ню Йорк "Джей Пи Моргън" има около 16 хил. служители в английската столица и вече е ангажирал хотелски стаи за част от търговците си там, твърди пожелал анонимност източник.

"Роял бенк ъф Скотлънд" ще остави няколко старши валутни дилъри в Лондон през нощта и ще осъществява търговски сделки от централите си в САЩ и Азия, свидетелства друго добре запознато със ситуацията лице.

Дори търговците на ценни книжа, които имат установени часове на търговия, могат да се задържат на работните си места по-дълго от обичайното. "Минт партнърс" – поделение на международната брокерска компания BGC Brokers, оставя служители в Сити – то до 21 ч. местно време, когато приключват редовните търговски сесии на фондовите борси в Щатите, а офисите в Америка и Азия ще предоставят разширени коментари, акцентиращи върху "БРЕКСИТ".

Лондонският брокер ETX Сapital ще осигурява храна, таксита и дребни премии като стимули за около 20 свои дилъри и служители за връзка с клиентите, които ще работят през нощта след английския вот. Около 60% от търговците на компанията са свързани с валутната търговия и фирмените мениджъри очакват това да е най-ангажираният им период през тази година.

Всъщност, увеличението на наличния персонал не е необичайно за банките и брокерите при съдбоносни за макроикономиката събития. Например валутните дилъри съкратиха уикендите си през юли 2015-а, за да са готови за бум на търговската активност покрай гръцкия референдум за условията на спасителния пакет от заеми за южната ни съседка.

 

Британският паунд направи пълен оборот през първите два дни от седмицата, за да се върне там, откъдето тръгна. Котировките на английската валута скочиха с повече от 1% към щатската (до 1.4660 щ. долара за паунд) само в рамките на една минута на 7 юни (малко след 14 ч. в Токио). Валутни дилъри предположиха, че погрешно натиснат клавиш е предизвикал автоматичното изпълнение на ордери за продажби и покупки на двете парични единици, за да се предотвратят загуби от валутните позиции. Паундът поскъпна с 1% и към еврото (до 0.7787 за едно евро). Ден по-рано (на 6 юни) английската лира загуби 1.1% от пазарната си оценка към зелените пари, след като три проучвания на обществените нагласи дадоха преднина на онези британци, които искат Островът да напусне ЕС. Малко след това обаче други две анкети дадоха лека преднина на лагера на привържениците на европейското бъдеще на Англия. Впоследствие страстите се поуспокоиха, а паундът отново тръгна надолу и в следобедните часове на 9 юни се разменяше срещу грубо 1.4466 щ. долара и 78.40 пени за едно евро.

Английската лира, която потъна до най-ниската си за последните седем години цена от 1.3836 щ. долара през февруари, остава най-губеща сред валутите на развитите държави през тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст