ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стратегиите на валутните фаворити преди вота

BREXIT

Референдумът за членството на Великобритания в Европейския съюз увеличава колебанията на курса на паунда и прави търговията с английската валута все "по-солена". Което тласка банките да насочват клиентите си към алтернативни валутни залози или хеджирания, които биха "се държали" по-разумно – независимо какъв ще е изходът от допитването.

Валутният стратег на "Банко Билбао Биская Аргентария" – Роберто Кобо Гарсия, очаква кошницата от валутите – спасителни убежища, щатският долар, японската йена и швейцарският франк да реализират най-високи печалби при вот за напускане общността. Испанската банка препоръчва да се хеджира риска от сделки с паунда чрез продажби на евро срещу франкове. 

Предпочитаната застраховка за доста валутни търговци е да се продават английски лири и евро и да се купува злато. Мотивът им е, че потенциалните намеси на централните банки – под формата на по-интензивно печатане на пари или на интервенции на валутните пазари, може да ограничи печалбите на йената и на швейцарския франк.

Единната европейска валута би могла да "пострада" и от опасенията на инвеститорите за перспективите на растеж на еврозоната и от по-агресивни акции на Европейската централна банка. Привлекателността на зелените пари пък може да се окаже ограничена от отказа на Федералния резерв да повиши лихвите, ако Островът напусне ЕС. 

Валутните стратези на "Голдмън Сакс груп" залагат на спада на котировките на паунда и на еврото срещу швейцарския франк, ако вотът потвърди напускане на ЕС. Те не подкрепят продажбите на английската валута срещу японската – с оглед на риска "Бенк ъф Джъпен" да продължи да разхлабва паричната си политика, за да отслаби йената.

На точно противоположното мнение е анализаторът на "Ай Ен Джи груп" – Петр Крапта, който смята, че продажбите на паунда срещу йената е най-чистата и потенциално най-печелившата търговска стратегия при победа на привържениците за отделяне на Великобритания от ЕС. Крапта препоръчва като подходящи преди допитването на 23 юни и покупките на чешки крони срещу унгарски форинти и полски злоти.

Стратезите на "Моргън Стенли", включително и на "звездата" Ханс-Гюнтер Редекер, съветват да се продава евро срещу американски пари с целева котировка 1.08 щ. долара за евро евро. Идеята им се основава на виждането, че индексът, следящ месечните  колебания, все още не е отчел целия низходящ риск за еврото.

Търговците от „Нордеа банк“ пък предпочитат покупките на английски лири срещу щатски долари и задържане на позициите по време и след вота, тъй като залагали на превеса на "еврофилите". Те смятат, че "Бенк ъф Инглънд" ще повиши лихвата на страната до края на тази или в началото на идната година, което също ще е от полза на нейната валутна стратегия.

Стратегът на "Скотиябанк" Шон Озбърн е привърженик на покупките на йени срещу евро или срещу британски паунди. Той препоръчва "да се скъсят" позициите на английската към японската валута, както и на еврото срещу американските пари, защото "шоково" напускане на Острова вероятно ще докара много по-обхватни макроикономически неприятности на еврозоната.

Валутните експерти на "Сосиете женерал" пък смятат, че най-печелившата застраховка на риска от отделяне на Великобритания от ЕС е покупката на швейцарски франкове срещу норвежки крони. Мотивът им е, че решението за напускане ще е еднакво лоша новина за всички по-рискови валути, включително и за кроната. Специалистите на френската банка смятат, че е прекалено късно да се правят директни хеджирания, като отчитат последните резки движения на паунда.    

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст