ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фигаро: Без Острова може и да сме по-добре

брексит

Излизането на Великобритания от Европейския съюз, в случай че е такъв изборът на гражданите й на референдума на 23 юни, може и да не се отрази толкова зле на Европа, е мнението на консултантската фирма "Глобал каунсъл", цитирано от френския в. "Фигаро".

Излизането на Обединеното кралство от ЕС неизбежно ще се отрази на търговските връзки между страната и европейските й партньори, но ЕС е по-важен търговски партньор за Великобритания, отколкото тя – за съюза, показва анализът. Едва около 10% от износа на ЕС е предназначен за британския пазар, докато британският износ за Континента е около половината от общия износ на Острова. Разбира се, страни като Ирландия, които имат тесни търговски връзки с Обединеното кралство, ще са по-засегнати, отбелязват от "Глобал каунсъл".

Същевременно Обединеното кралство дава голям дял от общия брутен вътрешен продукт на Европа, който е най-големият в света. В случай на "Брексит" той ще се свие с около 15% и ЕС ще бъде символично изпреварен от Съединените щати, което ще отслаби привлекателността на Европа за потенциални външни търговски партньори.

В момента Обединеното кралство представлява магнит за инвестиции, продължава анализът. То оставя зад себе си Германия, а заемащата трето място страна, Франция, е далеч назад. Излизането му от ЕС и нестабилността, която ще последва, ще уплашат инвеститорите и ще ги насочат към други страни, готови да приемат капиталите им, отбелязват от "Глобал каунсъл", а "Фигаро" допълва, че Германия и Франция вече "потриват ръце".

От друга страна, веднъж излязла от ЕС, Великобритания може да изиграе картата "данъчен рай" и да предприеме фискална политика, която да подсили привлекателността й. Тук възниква въпросът дали това ще е достатъчно, за да компенсира факта, че Островът вече няма да представлява за инвеститорите входна врата за Европа.

Най-неприятното при един "Брексит" ще е това, че ЕС ще изгуби един от най-важните си финансови донори. Вноската на Великобритания в бюджета на ЕС е втора по размер след тази на Германия и приблизително толкова голяма, колкото френската. Общо 5.8% от разходите на ЕС са за сметка на Острова. Ако обаче той излезе от съюза, това ще отвори голяма дупка в общия бюджет. Останалите страни членки ще трябва да избират – или да орежат разходите, за да компенсират за своя сметка оставената от Великобритания празнина, или да увеличат вноските си, заключава анализът. Германия и Франция ще са най-засегнати, допълва "Фигаро".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст